Lang heeft Mary Coleman het niet uitgezongen als Chief Executive Officer bij het woelig herstructurerende Nederlandse softwareconcern Baan. Het bedrijf kondigde gisteren het vertrek van de topvrouw aan, samen met een waarschuwing voor een nog groter dan verwacht verlies. Kort na de opening viel het aandeel bijna 20 procent terug tot 11,86 euro. Nadien zakte het verder weg, met een verlies van 34 procent.

Met de waarschuwing dat het verlies in het vierde trimester kan oplopen tot meer dan 250 miljoen dollar, breit Baan een vervolg aan zijn slecht-nieuws-show die al duurt sinds midden 1998. Het bedrijf gaat nu nog eens 14 kantoren sluiten en 188 mensen op straat zetten. De huidige voorzitter van Baans raad van commissarissen, Pierre Everaert, zal ad interim Coleman vervangen.

In mei zagen de beleggers even nieuwe hoop voor de specialist in softwarepakketten voor bedrijfsbeheer. Toen werd Mary Coleman vanuit Silicon Valley ingehaald om het bedrijf door zijn woelige herstructurering te leiden en een op Internet gebaseerde strategie te ontwikkelen. Maar dat valt nu als een kaartenhuisje ineen.

Baan had na het verlies in het derde kwartaal -- het vijfde opeenvolgende verlies -- een ietwat optimistischer vooruitzicht gegeven. Het bedrijf zei dat het voortaan zou focussen op ,,open integratie'', waarbij het Internet als systeem voor communicatie tussen bedrijven en bedrijfsadministratie zou worden gebruikt. Totnogtoe specialiseerde Baan zich in ,,Entreprise Resource Planning''-pakketten, maar die krijgen het zwaar te verduren sinds bedrijven uit de VS (Siebel, Ariba) opkomen met systemen gebaseerd op bredere netwerken zoals het Internet.

Verschillende analistenhuizen volgden onmiddellijk met een downgrading-advies op de mededeling van Baan. ,,We vrezen dat de zware verliezen en het vertrek van Coleman het vertrouwen van de klanten zullen ondermijnen'', zei een broker aan persagentschap Reuters.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig