PARIJS (anp) -- Het modieuze stadsautootje Smart is in de toekomst waarschijnlijk niet meer helemaal van Duitse makelij. DaimlerChrysler zoekt partners voor de productie van een nieuw model, dat vier passagiers kan herbergen in plaats van de huidige twee. Reinhard Lyhs, voor DaimlerChrysler verantwoordelijk in Frankrijk, heeft dat bekendgemaakt.

Er worden gesprekken gevoerd met het Japanse Honda, het Italiaanse Fiat en het Franse PSA (Peugeot-Citroën), zei hij tegen het Duitse persbureau DPA. Voor maart moet een beslissing zijn genomen.

Al enkele maanden gingen geruchten dat DaimlerChrysler, eigenaar van Smart-fabrikant MCC, voor de productie van nieuwe stadsautootjes wil samenwerken. Het autoconcern is vooral op zoek naar buitenlandse partners die onderdelen kunnen leveren. Het ligt in de bedoeling dat de vierzitter in 2003 van de band rolt.

Honda lijkt de beste papieren te hebben, vooral omdat Smart de Aziatische straten wil veroveren. Fiat en Peugeot hebben als voordeel dat ze heer en meester zijn op het gebied van kleine auto's.

Van de huidige tweezitter van Smart is eind december het 100.000ste exemplaar geproduceerd. Het model is vooral populair bij de Duitsers (35.000 stuks) en bij de Italianen (15.000).