SEOUL (dpa) -- Het Amerikaanse autoconcern Ford doet een greep naar het aangeslagen Zuid-Koreaanse Daewoo Motor. Vandaag arriveert een delegatie van Ford in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. De vertegenwoordigers van de op een na grootste autofabrikant ter wereld bereiden zich voor op de veiling van de Daewoo-aandelen, die eind juni afgesloten moet zijn.

De aankomst van de Ford-delegatie wordt gezien als een uitdaging aan het adres van concurrent General Motors, de nummer een binnen de autowereld. GM heeft eind vorig jaar al een bod gedaan.

Daewoo wordt geveild, omdat de Zuid-Koreaanse producent zelfstandig geen toekomst meer heeft. De schuldenberg is zo hoog geworden dat de Zuid-Koreaanse regering vorig jaar samen met de banken heeft besloten Daewoo te verkopen.

De verkoopprocedure begint deze maand, waarbij geïnteresseerde partijen hun belangstelling kenbaar moeten maken. In de daarop volgende maand moeten de concrete biedingen binnen zijn, waarna de onderhandelingen met één potentiële koper worden geopend. De Zuid-Koreaanse bonden zijn tegen de verkoop aan een buitenlandse partij. Zij hebben met acties gedreigd.