BRUSSEL -- De holding Mitiska, die belangen aanhoudt in onder meer Carpetland, neemt de wooninrichtingsketen Idé/De Fabriekswinkel over voor 600 miljoen frank. De groep wil De Fabriekswinkel laten groeien door het aantal verkooppunten drastisch te verhogen.

,,Wat ons vooral aantrok in deze groep, is dat Idé/De Fabriekswinkel nog veel groeipotentieel heeft en daar nu al alle middelen voor in huis heeft'', zegt gedelegeerd bestuurder Jan De Nys van Mitiska. De keten realiseerde in 1999 862 miljoen fr. omzet, het jaar voordien bedroeg de omzet 839 miljoen fr. en de winst 43,5 miljoen.

De omzetstabilisatie was te wijten aan de transitieperiode waarin de keten zat, zegt De Nys. ,,De oprichters hebben zich een drietal jaar geleden teruggetrokken en vertrouwden het beleid aan het management toe. Die hebben hun huiswerk prima gemaakt, zodat het bedrijf aan een versnelde expansie kan beginnen.''

Idé/De Fabriekswinkel heeft in Antwerpen en Limburg 15 verkooppunten voor decoratie-, kleinmeubel- en huishoudartikelen. De Nys ziet dat de komende 5 á 10 jaar stijgen naar 60 tot 80 winkels over het hele land. Zoals dat met dochters Brantano (schoenwinkels) en Carpetland gebeurde, wordt er op langere termijn aan een beursgang gedacht.

De Nys ziet niet al te veel overlappingen tussen De Fabriekswinkel en Carpetland. Idé/De Fabriekswinkel richt zich tot zeer prijsbewuste en tegelijk modebewuste klanten, terwijl Carpetland toch wat duurder is en meer kwaliteit biedt. ,,Strikt genomen bedraagt de overlapping 9 procent van de omzet die Carpetland haalt. Maar het biedt tegelijk ook synergievoordelen. Niet alleen voor de aankoop van producten, ook voor de aankoop van publiciteit, in de onderhandelingspositie met de banken, enzovoort'', zegt De Nys.

De aankoopprijs van 600 miljoen vindt De Nys zeker niet overdreven, gezien het rendement van de keten en de verdoken meerwaarden in de balans in de vorm van vastgoed. Idé is eigenaar van vijf belangrijke verkooppunten en het hoofdkantoor en distributiecentrum in Tessenderlo. De marktwaarde hiervan wordt geschat op zo'n 350 miljoen fr., terwijl er maar 54,5 miljoen fr. langetermijnschulden in de balans staan.

Bij Idé/De Fabriekswinkel werken in het hoofdkantoor en het distributiecentrum 50 mensen; in de 15 winkels werken tezamen ongeveer 120 werknemers.