BRUSSEL -- Compex, een bedrijf dat technologie levert voor de voedingsindustrie, wordt overgenomen door de Duitse gigant Siemens. Compex was de onderneming van het jaar in 1998 en geldt als één van de voorbeelden van de Vlaamse technologische groeibedrijven. De familiale aandeelhouders kiezen er nu voor om het bedrijf te verkopen. Het overnamebedrag werd niet bekendgemaakt.

De broers Guido en Wim Beazar richtten in 1985 in Ninove Compex op, dat gespecialiseerde software- en technologieprocessen ontwikkelt voor de drank- en voedingsindustrie. Die software en diensten zijn bedoeld voor het verbeteren van productieprocessen en kwaliteitsbeheer en worden aangekocht door internationale klanten als Unilever, Kraft, Cargill en Interbrew.

,,Doordat wij een gespecialiseerde nichespeler zijn, kunnen we niet anders dan een volledig internationale kaart trekken'', zegt Guido Beazar. ,,We zijn de voorbije jaren in een gemiddeld ritme van 20 procent per jaar kunnen groeien, maar om onze technologie echt globaal te laten doorbreken, waren we te klein. Met Siemens krijgen we financiële én organisatorische slagkracht.''

Toch wou Compex aanvankelijk zelfstandig een groeiparcours doorlopen. Het bedrijf werd tijdens de beurshausse van twee jaar geleden regelmatig genoemd als Vlaams groeibedrijf dat een notering zou aanvragen. ,,Maar dat was alleen een vaag idee, nooit een concreet plan. Veel van die beursintroducties van toen hebben bewezen dat je toch een maatje groter moet zijn om met succes op de beurs genoteerd te staan.''

Vandaag werken er 108 mensen bij Compex. Het bedrijf is, behalve in de Benelux, ook actief in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Vorig jaar werd ongeveer 10 miljoen euro omzet geboekt (ruim 400 miljoen frank), maar werd een nettoverlies geleden. ,,We zijn al verschillende jaren rendabel, maar vorig jaar in het rood uitgekomen vanwege zware investeringen in voornamelijk Noord-Amerika. Dit jaar verwachten we opnieuw winst en een omzetgroei van ongeveer 20 procent'', aldus Beazar.

Compex wordt voor 100 procent overgenomen door Siemens. Totnogtoe was het bedrijf voor 85 procent in handen van de twee broers Beazar, samen met enkele kaderleden. 14 procent was sinds midden 1998 in het bezit van durfkapitaalverschaffer NIB, die nu ook uitstapt.

Compex komt terecht in de afdeling Industrial Solutions & Services van Siemens. Siemens kiest ervoor om de naam Compex als merk voort te promoten. Het bedrijf zelf heet voortaan ,,Compex IT Plant Solutions''. Volgens een woordvoerder van Siemens wordt Compex voor zijn vakgebied een ,,competence center'' voor de hele Siemens-groep.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig