Het hepatitis C-vaccin van het Gentse biotechnologiebedrijf Innogenetics is niet alleen in staat om de ontwikkeling van leverkanker een halt toe te roepen, maar ook om ze om te keren. Dat blijkt uit de meest recente testresultaten. Het nieuws stuwde het aandeel van Innogenetics gisteren meer dan 10 procent hoger.

De testen van het vaccin zitten in de zogenaamde fase II, waarbij in Belgische ziekenhuizen 35 patiënten worden getest. Indien die fase succesvol doorlopen wordt, kan Innogenetics beginnen aan grootschalige testen (fase III), waarna de volledige commercialisering kan volgen.

Het aandeel loopt al een tijdje vooruit op de goede testresultaten. Sinds april verdubbelde de koers bijna. Volgens ING-analiste Maud Watelet bevestigt het nieuws de indruk dat Innogenetics een potentiële blockbuster in huis heeft, een geneesmiddel dat miljoenen mensen in de hele wereld zou kunnen helpen.

Behandelingen tegen hepatitis C slorpen zowat de helft van het budget voor onderzoek en ontwikkeling van Innogenetics op. Het vaccin is de belangrijkste van die behandelingen, zegt woorvoerder Jean-Christophe Donck. Het bedrijf hoopt het product tegen 2008 op de markt te hebben, zegt hij.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.