NEW YORK -- De supermarktketen Wal-Mart, de grootste werkgever van de Verenigde Staten, verbiedt in zijn arbeidsreglement expliciet de discriminatie van homofiele werknemers. Die beslissing komt er na druk van onder meer een groep beleggingsfondsen.

Wal-Mart telt 1,1 miljoen werknemers en is daarmee het grootste van verschillende bedrijven die dit jaar een anti-discriminatieclausule hebben ingevoerd. Dat gebeurde dankzij de druk van homo-organisaties en een coalitie van financiële investeerders.

Een groep beleggingsfondsen die zichzelf ,,sociaal verantwoordelijk'' noemen -- Isis Asset Management, Trillium Asset Management en Walden Asset Management -- oefende al twee jaar lang druk uit op het bedrijf. Daarbij dreigden ze er ook mee om een speciale resolutie ter stemming te laten voorleggen op de algemene vergadering van het bedrijf, maar zover kwam het niet.

Ook het koeriersbedrijf FedEx, Caterpillar en de energiebedrijven TXU en American Electric Power hebben in hun arbeidsreglement de bescherming van homo's opgenomen onder druk van de groep beleggingsfondsen.