BRUSSEL (belga) -- Alle Belgische coördinatiecentra mogen hun fiscaal gunstige statuut behouden, zolang het juridisch en politieke geschil tussen de Belgische overheid en de Europese Commissie niet ten gronde is beslecht. Zo heeft het Europees Hof van Justitie gisteren beslist via een voorlopige uitspraak.

De Europese Commissie had op 17 februari beslist dat voortaan de erkenning van bestaande coördinatiecentra niet meer mocht verlengd worden. Die erkenning levert de coördinatiecentra een stevig fiscaal voordeel op. Tegen 2010 zou hierdoor een einde komen aan alle coördinatiecentra.

Maar de Belgische regering ging hier niet mee akkoord en vocht de beslissing dan ook politiek en juridisch aan. Minister van Financiën Didier Reynders wil pas vanaf 2006 starten met het uitdoven van het systeem. Op die manier wou hij ook voor de coördinatiecentra die tussen 17 februari en 31 december 2005 vervallen de tijd rekken zodat ook zij onder het nieuwe fiscale voordeel kunnen vallen, dat hij momenteel uitwerkt.

Daarom had de Belgische regering bij het Europees Hof van Justitie een kortgeding aangespannen om de Commissie-beslissing van 17 februari aan te vechten. De voorzitter van het Hof heeft nu beslist dat alle erkenningen die de komende maanden vervallen, mogen verlengd worden in afwachting van een uitspraak ten gronde.

Zo'n uitspraak laat gemakkelijk twee jaar op zich wachten. Volgens diverse bronnen betekent dit in de praktijk dat het probleem is opgelost en Reynders voldoende tijd heeft om een alternatief uit te werken voor alle centra.