BRUSSEL -- Na vier jaar zetten we er een punt achter, achter deze lange reeks veertiendaagse columns over marketing. Is alles over marketing nu gezegd? Nee, natuurlijk niet. Dit is geen cursus marketing die bij deze afgesloten wordt. Marketing is een boeiende, levende materie. Het is niet een materie van versteende regels als toepassing van onaantastbare dogma's.

We zijn er ons wel van bewust dat we hier al die tijd een wel wat eigenzinnige kijk op en wellicht ook wat eigengereide bedenkingen bij het marketingwereldje hebben gemaakt.

Wat we brachten, waren geen hoofdstukken uit een theoretisch handboek, geen cursus marketing, maar flitsen uit het leven van marketingmannen en dito vrouwen, flitsen uit het leven van mensen die marketing maken. Letterlijk dan, want marketing wordt inderdaad iedere dag opnieuw gemaakt, wordt aangepast aan een steeds veranderende wereld, aan de steeds veranderende wereldvisie. Zoals we het in een van onze titels schreven: marketing is de dingen doen leven.

Of we het nu graag hebben of niet, dit leven gebeurt almaar internationaler. Mensen zijn universele wezens die antwoorden zoeken op hun levensvragen met als doel dit leven in stand te houden en als het kan, te maximaliseren. Wij marketeers zijn bruggenbouwers. We bouwen bruggen tussen de (intieme) menselijke verlangens en de mogelijke antwoorden die er in de (commerciële) buitenwereld te vinden zijn.

We hebben het niet gehad over de marketingmix, maar over eten en drinken, over verpakkingen, en zelfs over seks en andere verborgen (of integendeel luid uitgesproken) verleiders. We hebben het gehad over het gebruik en het misbruik van statistieken. We hebben het gehad over mannelijkheid en vrouwelijkheid en de marketingmythes daarrond en over mannelijke en vrouwelijke marketingstrategieën. We hebben het gehad over sponsoring. We hebben het gehad over gratis bussen en ons afgevraagd of gratis wel waardevol is. We hebben het gehad over politieke marketing en de voetangels en klemmen die dat terrein van de marketing herscheppen in een gevaarlijke jungle. We hebben de vraag gesteld of emoties wel democratisch waren. We hebben zelfs geantwoord op de vraag of marketing echt wel nodig is...


Voetbalwedstrijd
Nee, het was niet onze bedoeling om van onze lezers volleerde marketingmensen te maken. We hebben geprobeerd voor onze lezers die geen marketingmensen zijn, een boeiend verhaal op te hangen van marketing zoals die op het terrein wordt gebruikt en soms ook wel eens wordt misbruikt.

In de praktijk zijn er zoveel manieren om marketing te bedrijven als er marketingmensen zijn. Marketing voeren is net zoals een voetbalwedstrijd spelen: er zijn wel regels, maar iedere match verloopt toch weer anders. In deze columns hebben we spelmomenten willen tonen, replays, waarin we zowel de knappe zetten als de onheuse tackles in de schijnwerpers hebben willen zetten.

Nu we deze reeks hier afsluiten, willen we toch nog herhalen dat marketing niet louter een spelletje is. We willen nog eens herhalen dat marketing geen onderduims middel is om mensen te doen kopen wat ze eigenlijk niet willen hebben. Het getuigt van ongehoorde pretentie als marketeers denken dat ze behoeften creëren. Als we als marketeers ons werk met bevlogenheid doen, kunnen we soms mensen laten ervaren dat er een ander, soms een beter, een meer subtiel of een nieuwer antwoord bestaat op al aanwezige behoeften.

We vroegen ons in column 1 af of bronwater uit flessen hetzelfde was als water uit een bron, die dan toevallig niet in je achtertuintje borrelt. Nee, natuurlijk niet. Bronwater uit flessen is iets helemaal anders. En het is aan het marktonderzoek om uit te vissen wat en waarom. Het is aan de marketing om dat waarom om te zetten in voldoening voor de consument. Eenvoudig? Nou ja...

We hopen dat we met deze reeks columns marketing voor de lezer zichtbaar hebben gemaakt. We hopen dat we marketing voor ze wat boeiender hebben gemaakt, dat de lectuur van de columns ze een zekere voldoening heeft gegeven. Maar marketing moet er mee voor zorgen dat het leven geen sleur wordt... Daarom leve de verandering!

  • De auteur is managing director van het marktonderzoekbureau Censydiam.
  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Meld je aan en lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in