Het europessimisme nam gisteren toe nadat nieuwe indicatoren wezen op een afnemend vertrouwen van consumenten en ondernemers in de eurozone. Maar ook in Azië koelden de beurskoersen wat af. Hongkong verloor 0,7 procent onder leiding van de grootbank HSBC. De Japanse beurs was gesloten. Van de andere Aziatische markten presteerde vooral Taiwan goed, met een stijging van bijna twee procent. Korea sloot stabiel af.

Europa keek dus aan tegen nieuwe beursverliezen. De Dow Jones Europe Stoxx 50 index speelde liefst 2,2 procent kwijt tot 4.142 punten. Voor het hele jaar noteert de index nog altijd 9,1 procent verlies. Niet alleen een rapport van de Europese Commissie over het consumentenvertrouwen werd slecht onthaald. Ook een toename van het aantal aanvragen voor werkloosheidssteun in de VS bevestigde de indruk dat de wereldeconomie nog altijd aan het vertragen is.

Onder de opvallendste verliezers vonden we de Duitse elektronicagroep Epcos, met een daling van 5,5 procent tot 70 euro. Epcos schroefde zijn winst- en omzetverwachtingen voor dit jaar terug.

De Nederlandse verzekeraar Aegon liet 7 procent liggen tot 35,6 euro onder invloed van slechter dan verwachte kwartaalcijfers. In dezelfde sector verloor het Britse CGNU 4,5 procent tot 931 pence, eveneens door zwakke cijfers. En in Italië verloor Alleanza liefst 16 procent tot 12,19 euro. De verzekeraar gaf een verduidelijking bij eerder gepubliceerde cijfers, waaruit bleek dat de groei en winstmarges veel lager liggen dan analisten eerst hadden berekend.

In de telecomsector speelde Vodafone opnieuw 4,9 procent kwijt tot 189,25 pence. De telecomreus gaf nieuwe aandelen uit, wat de winst per aandeel zal doen verwateren. De beleggers die op de nieuwe aandelen intekenden, moesten dan weer andere telecomaandelen verkopen. Dat duwde de koersen in de hele sector omlaag. KPNQwest speelde 5,5 procent kwijt tot 14,71 euro, Deutsche Telekom zakte met 4,5 procent tot 27,11 euro en France Telecom met 5,6 procent tot 74,65 euro.

Ook de olieaandelen moesten terrein prijsgeven. Shell Transport & Trading verloor 4 procent tot 560 pence en Shell ging in Amsterdam 2,7 procent omlaag naar 64,45 euro, ondanks sterke resultaten.

Een coup de théatre in Parijs: de geplande miljardenfusie tussen Schneider Electric en Legrand, twee fabrikanten van elektronische componenten, mag van een rechtbank niet doorgaan. Enkele aandeelhouders van Legrand hadden geklaagd dat het overnamebod van Schneider te laag was. Legrand verloor 5,7 procent tot 239,5 euro, Schneider zakte met 1,8 procent tot 73,9 euro.

In Brussel slikte de Bel-20 anderhalf procent verlies door, als gevolg van de daling van zwaargewicht Fortis met bijna 2 procent tot 28 euro, en van de terugval van Electrabel, met 2,02 procent tot 247,9 euro. Zestien van de twintig indexaandelen verloren terrein. Alleen Telindus sprong er in positieve zin uit, met een stijging van 5,05 procent tot 10,4 euro. handelaars schreven dat toe aan de koerswinst van sectorgenoot Cisco op Nasdaq. Buiten de index zakte Mobistar met 5,12 procent tot een historisch dieptepunt van 14,57 euro.

Ook Amerika had last van de cijfers over de werkloosheidssteun. Vandaag wordt in Washington een belangrijk werkgelegenheidsrapport bekendgemaakt, en veel analisten hielden gisteren hun hart vast. De Nasdaq Composite Index stond rond de middag 2,8 procent lager, terwijl de Dow Jones ruim een procent liet liggen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig