©epa
ANTWERPEN -- Terwijl Alcatel België gisteren met een groei van 88 procent tot 1,82 miljard euro schitterende omzetcijfers kon voorleggen over het jaar 2000, ziet het er voor dit jaar minder gunstig uit. Vooral de chipafdeling Alcatel Microelectronics lijdt onder de overcapaciteit in de sector.

Als er dit jaar nog groei is bij Alcatel Microelectronics, dan zal die in elk geval een stuk lager liggen dan vorig jaar'', zei Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van Alcatel Bell. De chipdivisie haalde vorig jaar een groei van 170 procent tot 620 miljoen euro, vooral door de zeer succesvolle verkoop van ADSL-chips (voor sneller surfen via gewone telefoonlijnen) en chipsets voor gsm. De cyclische halfgeleidersector zit wereldwijd in een dal, en in plaats van de tekorten vorig jaar kampen de producenten van chips nu met overcapaciteit. ,,Al moet ik zeggen dat Alcatel nog relatief goed geplaatst is met zijn specifieke ADSL-chips'', zei Thomaes.

Ook de andere Belgische divisies zullen niet zo sterk groeien als vorig jaar, meent Thomaes, door het slechte klimaat in de telecomsector. ,,Maar laat ons niet overdrijven, de verkoopcijfers voor het eerste kwartaal liggen minstens in de lijn met de groepsresultaten''. Vorige week maakte de Alcatel-groep een omzetstijging met 21 procent bekend voor het eerste kwartaal. ,,Maar in tegenstelling tot onze concurrenten zijn wij niet tot massale ontslagen moeten overgaan. Ik denk dat we het relatief gezien goed doen.''

Over 2000 boekte Alcatel in België een geconsolideerde omzet van 1,82 miljard euro. Een winstcijfer wordt niet langer bekend gemaakt. ,,Het is een politiek van de groep om niet langer operationele cijfers per regio te geven, gezien de zenuwachtigheid van de beurzen'', aldus Thomaes.

Er werden 763 nieuwe mensen aangeworven. Voor alle divisies samen telt Alcatel in België ruim 6.800 werknemers, waarvan 4.500 bij Alcatel Bell.

Dit jaar wordt minder aangeworven ,,al laat dit duidelijk zijn: we zijn nog altijd op zoek naar ingenieurs. We profileren ons als aantrekkelijke werkgever.''

Niet alleen voor de chipdivisie, ook voor Alcatel Bell zelf is ADSL een belangrijke moneymaker . Wereldwijd heeft de Franse groep 52 procent marktaandeel op de ADSL-markt. Ondertussen is VDSL, de 10 maal snellere opvolger van ADSL, in volle voorbereiding.

Voorts meldde Thomaes bij de bijzondere prestaties van 2000 dat Alcatel ETCA in Charleroi 10 van de 36 ontwikkelde telecomsatellieten leverde.

Over de mogelijke verkoop van E-corporation, de dochteronderneming die internet, intranet- en e-businessapplicaties bouwt, wou Thomaes geen commentaar leveren. De E-corporation is ontstaan uit de overname van het Gentse bedrijfje E-Com en Net it Be, een dochter van uitgever Tijd.