VELDHOVEN -- ASM Lithography, de Nederlandse producent van machines voor de chipindustrie, mag branchegenoot Silicon Valley Group (SVG) overnemen. Daarmee komt een einde aan ongeveer vijf maanden van gekrakeel met de Amerikaanse autoriteiten. De transactie kan nu allicht binnen enkele weken worden afgesloten.

De Amerikaanse Commissie voor buitenlandse investeringen (CFIUS) heeft uiteindelijk haar toestemming gegeven voor de overname. De problemen bij de overname lagen bij SVG-dochter Tinsley Laboratories. Dat bedrijf leverde in het verleden lenzen voor onder meer spionagesatellieten. Amerikaanse politici en militairen waren bang dat via ASML gevoelige technologie ,,in verkeerde handen'' zou komen. Ondanks steun van onder meer klanten zoals chipproducent Intel voor de overname, sleepte de zaak maandenlang aan.

Eerder kon de CFIUS niet tot overeenstemming komen, naar verluidt omdat het Amerikaanse ministerie van Defensie dwars lag. Alle ogen waren vervolgens gericht op president Bush, die de knoop moest doorhakken.

Nu heeft ASML met de autoriteiten in de VS afgesproken dat in de komende zes maanden wordt uitgekeken naar verschillende strategische alternatieven voor Tinsley Laboratories. ASML moet een geloofwaardige poging doen om het dochterbedrijf te verkopen. Als dat niet lukt, leggen de autoriteiten beperkingen op aan de activiteiten van ASML.

Hoewel de kogel nu eindelijk door de kerk is, verloor het aandeel ASML toch bijna 4 procent op de beurs van Amsterdam. Analisten schreven dit toe aan de onzekerheid over wat ASML dreigt te verliezen als het Tinsley inderdaad verkoopt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig