BRUSSEL -- Ruimtevaartspecialist Dirk Frimout heeft een vordering voor de Ieperse arbeidsrechtbank ingesteld tegen zijn vroegere werkgever Sail. Frimout eist achterstallige betalingen. De voormalige Sail-directeur verwerpt de kritiek op zijn managementaanpak en wijst in dit verband op de rol van anderen.

Dirk Frimout werd eerder dit jaar ontslagen bij de taalvallei Sail, het vroegere Flanders Language Valley, in het kader van een collectieve ontslagronde. Dat gebeurde als gevolg van het feit dat Jo Lernout en Pol Hauspie hun financiële verbintenissen tegenover het Sail-project niet langer hard konden maken.

Frimout betwist de stelling van Sail dat iedereen correct uitbetaald werd. ,,Ze hebben een stuk van mijn loon niet betaald en mij geen enkele ontslagvergoeding uitgekeerd'', zegt Frimout. De ex-Belgacom-directeur die nu actief is bij het biotechnologiebedrijf Tibotec in Mechelen, verwerpt ook de kritiek op hem als manager. ,,Er liep veel mis en er waren organisatorische problemen, maar dat was niet mijn verantwoordelijkheid, maar die van de toenmalige CEO.'' Hij bedoelt daarmee Paul Behets, die voor zijn overstap naar Sail als partner van KPMG tien jaar lang de boeken van Lernout & Hauspie controleerde.

Frimout zegt gerechtelijke stappen gedaan te hebben om zijn rechten te vrijwaren. ,,Ik vraag niet eens waar ik contractueel recht op heb, maar beperk me tot de collectieve arbeidsovereenkomst.''

Los van de zaak Frimout zegt Luc Gheysens, raadsman van de Sail, dat het de bedoeling is en blijft om met het Sail-project in Ieper door te gaan. Gheysens merkte op dat er mensen zijn die zich dag en nacht in die zin inzetten. Gheysens merkte ook op dat de bestuurders van Sail Trust ver staan van de realiteit op het terrein en verwees in verband daarmee naar wat er bij L&H gebeurd is.

Sail staat voor een kritieke periode. Tot voor zijn vrijheidsberoving was Pol Hauspie, gedelegeerd bestuurder van Sail, op zoek naar herfinancieringsmogelijkheden voor de campus. Jean-Luc Dehaene, voorzitter van de raad van bestuur van de Sail Trust, liet eerder weten dat er een overnemer gezocht wordt voor de infrastructuur en dat de beoogde afbouw van de activiteiten zo goed als afgerond is. Dehaene heeft daarom zijn ontslag aangekondigd. Medebestuurder Hubert Detremmerie heeft hetzelfde gedaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig