Dirk Boogmans
©epa
BRUSSEL -- Dirk Boogmans (45) volgt Gerard Van Acker op als directeur-generaal van de Gimv. De naam van Boogmans circuleerde nadrukkelijk sinds een week, nadat gebleken was dat er geen politieke steun was om André Bergen te benoemen. Boogmans zei gisteren absoluut niet de indruk te hebben tweede keus te zijn.

De strijd om de opvolging van Gerard Van Acker draaide van in het begin tussen André Bergen (financieel directeur Agfa-Gevaert en ex-lid van het directiecomité van de Fortis Bank) en Dirk Boogmans (CEO van CFE en ex-Gimv). Toen Bergen afhaakte, bleef alleen Boogmans over als sterke kandidaat. De raad van bestuur van de Gimv stemde woensdag unaniem in met de keuze voor Boogmans.

Ook de naam van Johan Tack (eveneens ex-Fortis Bank) deed de ronde, maar volgens waarnemers waren sommige bestuurders beducht voor diens imago dat als ,,ambitieus'' omschreven werd. De Gimv telt heel wat jonge medewerkers in haar rangen.

Boogmans ontkende woensdagavond nog dat hij de nieuwe directeur-generaal zou worden, maar gisteren kwam dan toch de bevestiging via een persbericht. Hij staat bekend als een intelligente deal maker met sterke synthetische kracht.

Met Boogmans kiest de Gimv in feite iemand uit eigen rangen, want hij werkte er 17 jaar (van 1981 tot 1998) en was er aangestipt als kroonprins van Gerard Van Acker. In 1998 verliet hij de Gimv om gedelegeerd bestuurder te worden van de beursgenoteerde bouwgroep CFE. Een moeilijke opdracht, die Boogmans met succes vervulde. Boogmans kan zich daardoor opwerpen als durfkapitaalspecialist met industriële ervaring.

Het is nog niet bekend wanneer Boogmans CFE verlaat, wat betekent dat Herman Daems, voorzitter van de Gimv, voorlopig directeur-generaal ad interim blijft. Daems, die oorspronkelijk de idee had om met Bergen een outsider binnen te halen, verdedigde woensdag op de raad van bestuur van de Gimv nadrukkelijk de kandidatuur van Boogmans. Beiden kennen elkaar onder meer van bij het technologiebedrijf LMS: Boogmans is er onafhankelijk bestuurder, Daems zit de raad voor.

Boogmans is ook voorzitter van het directiecomité van de baggergroep Deme, ondervoorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie VEV en lid van het bureau van het VBO. De overstap van Boogmans naar de Gimv betekent dat Deme op zoek moet naar een nieuwe directievoorzitter. De verwachting is dat dit een Fransman uit de rangen van CFE wordt. Ackermans & van Haaren (AvH) en CFE controleren samen de baggergroep.

Politiek is Boogmans van SP-signatuur. Met zijn benoeming wordt dus het ,,traditionele'' politieke evenwicht binnen de Gimv bewaard. Herman Daems, de voorzitter, draagt een CVP-etiket.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig