Hoewel de Europese beurzen en de financiële aandelen in vrij goede doen waren, moest het Fortis-aandeel gisteren terrein prijsgeven. Aanleiding was een neerwaarts advies van Morgan Stanley. De zakenbank waardeerde Fortis af van ,,outperform'' tot ,,neutral'' met het argument dat het aandeel meer dan 20 procent beter gepresteerd heeft dan het sectorgemiddelde, sinds midden 2001. Tijdens de ochtendhandel was Fortis het drukst verhandelde aandeel op de Brusselse beursvloer. Het speelde ruim 1,5 procent van zijn waarde kwijt. Het aandeel sloot uiteindelijk af op 27,93 euro.

Volgens Morgan Stanley zijn de beste groeivooruitzichten er voor de segmenten niet-leven en herverzekeren. Daarin blinkt op Europees vlak het Duitse Allianz uit. Voor de levensverzekeraars tipt Morgan Stanley op het Britse Prudential. Van de Benelux-aandelen is Aegon de favoriet.

Toch is Morgan Stanley niet zo pessimistisch voor de financiële sector. Het gerenommeerde adviesbureau verwacht dat de winst bij de Europese verzekeraars voor 2001 met 17 procent zal terugvallen, maar dit jaar sterk opveert, met 43 procent.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig