Optimisme over de hele lijn gisteren op de aandelenmarkten. Aziatische waarden, Europese, Amerikaanse, het deed niet echt ter zake. Wel of beleggers verwachten dat het bedrijf dat de aandelen vertegenwoordigen, voordeel zal halen uit een economische herneming.

In Azië bleven de Japanse en de Chinese beurzen andermaal gesloten, maar Singapore, Hongkong, Korea, Taiwan, Thailand en Maleisië lieten zich unaniem van hun goede kant zien. Vooral de producenten van computerchips waren in goede doen. De bouwstenen van de informaticasector werden de afgelopen dagen gemiddeld 12 procent duurder.

Hynix Semiconductor, de Koreaanse nummer drie onder de chipproducenten in de regio, klom nog eens 2,5 procent, na een winst van ruim 15 procent woensdag. In Thailand klom Hana Microelectronics 9,5 procent en in Taiwan ging Mosel Vitelic 5,1 procent omhoog.

In andere sectoren was er winst voor Singapore Airlines, dat na de publicatie van beter dan verwachte bezettingscijfers 5,4 procent koersstijging liet optekenen.

In Europa pikten beleggers er de aandelen uit die waarschijnlijk snel voordeel kunnen halen uit een eventuele economische opleving. Koplopers waren Alcatel (+9,1 %), Ericsson (+6,3 %) en Philips (+5 %).

Uit een onderzoek van Merrill Lynch blijkt dat de informaticadirecteurs van de grote bedrijven dit jaar een stijging voorzien van 3 procent voor de bedrijfsinvesteringen in computers en software. Vorig jaar werd een daling met één procent opgetekend.

ST Microelectronics, de grootste chipproducent in Europa, klom 5,6 procent. Met in het kielzog Infineon, de halfgeleiderdochter van Siemens, die 6,4 procent hoger ging na een klim van 7,6 procent de dag voordien.

In andere sectoren klom autobouwer Renault 5,1 procent na berichten dat betere verkopen in Centraal-Europa en Korea de zwakke thuismarkt compenseerden.

In de engineeringmarkt klom Invensys 5,7 procent na de berichten over de hernemende Amerikaanse economie. ABB, de belangrijkste concurrent van Invensys, klom zelfs 7,7 procent.

Marks & Spencer haalde 3,1 procent voordeel uit een door Deutsche Bank met 21 procent verhoogde richtkoers tot 400 pence. Deutsche Bank baseerde zich voor zijn prognose op de uitstekende kerstverkopen eind vorig jaar.

In eigen land presteerde de Bel-20 wat minder, bij gebrek aan technologiebedrijven. Fortis moest 1,79 procent prijsgeven nadat Morgan Stanley de rating van de Belgisch-Nederlandse financiële groep van outperform verlaagd had tot neutral.

Delhaize klom 1,6 procent na het bericht dat de grootdistributeur afgelopen jaar marktaandeel kon bijwinnen in eigen land. Interbrew moest dan weer 1,6 procent prijsgeven onder druk van winstnemingen. De bierbrouwer klom einde vorig jaar naar het hoogste peil in vijf maanden.

In Amerika overheerste het optimisme dat de economie en de bedrijfswinsten opnieuw in betere doen zijn. Vooral technologiebedrijven waren in trek. Beleggers verwachten dat de massale kostenbesparingen die die bedrijven hebben doorgevoerd, nu vruchten zullen afwerpen.

De Dow Jonesindex stond kort na de middag 0,6 procent hoger op 10.130 punten en de Nasdaq had al 2,5 procent winst binnen op 2.028 punten.

Wat doen de beurzen nu ?

  • www.beurs24.be toont het u
  • www.beurs24.be , de beurssite van De Standaard en European Investor.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig