BRUSSEL (bloomberg, reuters) -- Ook op de derde dag na de invoering van de euro spuwen de telexen bijna alleen kreten van lof over de nieuwe eenheidsmunt. Het enige echte dissonante geluid komt uit Italië. De forse anti-euro-uitspraken van een aantal rechtse regeringsleiders zaaiden onenigheid in de Italiaanse regering. Gisteren doken ook de eerste valse eurobiljetten op.

,,Persoonlijk vind ik er geen bal aan, aan die euro's'', zei Umberto Bossi, de voorzitter van de Italiaanse regeringspartij Lega Nord, op de dag van de lancering. ,,Ik voel enige weerstand om mee in de stoet te stappen van vendelzwaaiende primaten, geloofsgenezers, sjamanen en bankiers'', viel Giulio Tremonti, minister van Economie, zijn collega gisteren bij.

Die uitspraken zijn een aantal Italiaanse regeringsleiders in het verkeerde keelgat geschoten. Zo is minister van Buitenlandse zaken Renato Ruggiero niet te spreken over de uitlatingen van zijn collega's. ,,Ik geloof dat het eurodebat één van de moeilijkste is in deze regering. De verschillen in visie over de Europa zijn heel groot.'' Rugierro, die een zitje in de regering-Berlusconi aanvaardde om de continuïteit van het Italiaans buitenlands beleid te verzekeren, komt zo meer en meer in het nauw. Er wordt al verschillende maanden gespeculeerd over zijn ontslag.

Premier Selvio Berlusconi, zelf ook geen eurofanaat, probeerde gisteren de brokken te lijmen. De meningsverschillen leiden volgens de mediamagnaat enkel tot een verrijking van het debat over de toekomst van Europa.

Niet alleen een deel van de Italiaanse regering heeft een euro-aversie, maar ook de bevolking is niet happig op de eenheidsmunt. Slechts 3 procent van de Italianen betaalt al met de nieuwe munt. Het Europees gemiddelde ligt op 20 procent. België haalt het Europees gemiddelde. Nederland en Frankrijk zijn koplopers met een eurogebruik van 50 procent. De Europese Commissie verwacht dat tegen het einde van de week 50 procent van de betalingen in euro zal gebeuren en tegen eind volgende week zelfs 90 procent.

Wim Duisenberg, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), noemt de invoering van de euromunten en- biljetten een enorm succes. ,,Twee dagen na de introductie kan ik zeggen dat de gigantische klus zeer soepel is verlopen, beter dan we hadden verwacht.

Volgens hem was op donderdag om 14 uur al 96 procent van alle geldautomaten omgeschakeld naar de euro. In België is dat 100 procent.

Gisteren doken de eerste valse eurobiljetten op. In een trein tussen Keulen en het nabijgelegen Troisdorf vond een meisje een biljet van 50 euro dat niet de nodige veiligheidskenmerken bezat. Een barman uit Auch in Frankrijk heeft woensdagnamiddag een biljet van 5 euro aanvaard dat uit een Monopoly kwam.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in