BRUSSEL -- De Economische Inspectie heeft een klacht ontvangen tegen de winkelketens Pecotex en Inno. De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo), de klagende partij, spreekt van een overtreding van de koopjeswet. Door de invoering van de euro mogen koopjes dit jaar pas vanaf 19 januari.

,,Bioscoopbezoek in Oezbekistan met 50 procent gedaald.'' Zo klonk de headline van een paginagrote advertentie van de textielketen Pecotex. De ludiek bedoelde slogan galmde ook in een tv-spotje. Maar het getal -- 50 procent -- was wel zo groot voorgesteld dat het leek alsof het om een afprijzing van Pecotex zelf ging. Het warenhuis Inno heeft zijn trouwe klanten een brief gestuurd waarmee die vanaf 3 januari tot 50 procent korting kunnen krijgen op modeproducten.

Dat kan niet door de beugel voor Unizo. ,,Beide praktijken zijn in strijd met de wet op de handelspraktijken. Pecotex mag dan wel beweren dat het niet expliciet een korting aankondigt, iedereen weet nu dat er daar koopjes te doen zijn'', zegt Nancy Van Campenhout van Unizo. Pecotex wou gisteren niet officieel reageren. Maar in de winkels heerst een drukte van je welste. ,,We konden ons geen betere reclame wensen'', zegt een verantwoordelijke anoniem.

Niemand mag trouwens kortingen suggereren voor 19 januari, maar nogal wat winkels lappen dat verbod aan hun laars. In de Brusselse Nieuwstraat laten winkeliers op subtiele wijze blijken dat de prijzen verlaagd zijn. Meestal pakken ze uit met ronde europrijzen die lager zijn dan de oude, Belgische prijs. ,,Zolang er geen vergelijking mogelijk is en er niet gesuggereerd wordt dat er een korting wordt toegestaan, zijn die ronde prijzen niet onwettelijk'', zegt Nancy Van Campenhout. Maar als de oude prijzen wel nog te zien zijn of als de winkeliers felgekleurde etiketten gebruiken om klanten te lokken, zijn ze wel onwettelijk bezig.

De Economische Inspectie trekt nog niet aan de alarmbel. ,,We hebben niet de indruk dat er meer overtredingen zijn dan andere jaren. Er zijn altijd enkele grotere winkelketens die een stunt proberen. Ze riskeren een boete en het bevel van de handelsrechtbank om hun campagne stop te zetten'', zegt waarnemend adviseur-generaal Bruno Andries.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig