BUENOS AIRES (reuters) -- Argentinië heeft gisteren zijn eerste betaling gemist bij de aflossing van een obligatielening. Het ging om een schijf van 28 miljoen dollar. Daarmee is de grootste opschorting van betaling van een staatsschuld uit de geschiedenis een feit.

Het nieuws kwam nauwelijks als een verassing. De nieuwe president, Eduardo Duhalde, had het manoeuvre met evenveel woorden aangekondigd na zijn aanstelling begin deze week. Nu staat Argentinië op het punt om de koppeling van de peso aan de dollar te laten varen. Die band bestaat al ruim tien jaar. Kringen rond de nieuwe president bevestigen dat de peso met 30 tot 40 procent zou kunnen devalueren.

Argentinië, de derde economie van Latijns-Amerika, kraakt onder buitenlandse schuld. Na bloedige rellen vorige maand, liet de regering weten dat het de 141 miljard dollar niet meer zal terugbetalen. Voor het einde van maart moest het land 3 miljard dollar terugbetalen, waarvan 1 miljard aan het Internationale Monetair Fonds.

Ondertussen liet de kabinetschef van Duhalde weten dat de regering werkt aan een plan om de staatsschuld te herstructureren. ,,We zoeken naar een manier om onze schulden terug te betalen die compatibel is met onze reële mogelijkheid om te betalen'', zei hij in de eerste officiële persconferentie van de nieuwe regering.

Duhalde vulde vandaag de lege zitjes in zijn regering. De economist Jorge Remes Lenicov wordt de minister van Economie. Duhalde is door het Huis van Afgevaardigden aangeduid om de ambtstermijn van president De la Rua uit te zitten. Die loopt nog tot halverwege 2003. Waarnemers vrezen dat de Peronist Duhalde, die vroeger gouverneur was van de belangrijke deelstaat Buenos Aires, een nieuwe golf van populisme zal brengen in de Argentijnse politiek, inclusief nepotisme en handelsprotectionisme.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig