BRUSSEL -- De Belgische spaarder speelde afgelopen jaar op veilig. Aandelen en aandelenfondsen werden gemeden terwijl oude zekerheden als het spaarboekje van stal werden gehaald. Binnen de sector van aandelenfondsen vonden merkwaardige verschuivingen plaats.
De vlucht naar het spaarboekje had weinig met de vergoeding van het spaargeld te maken, maar veel met de schrik om geld te verliezen. Met een basisrente van 2 procent en een getrouwheidspremie en aangroeirente van 0,5 procent, bleef de vergoeding op het boekje historisch laag.

Het negatief rendement op de beurs, Brussel kijkt al drie jaren na elkaar aan tegen rode cijfers, deed de belegger op veilig spelen. In het eerste kwartaal verloor het boekje nog geld. Deels door een fiscaal effect in verband met plannen voor een Europese fiscale harmonisatie waardoor nog snel ,,fiscaal veilige'' obligaties werden gekocht.

In het laatste kwartaal kende het boekje een heuse opleving. Dat viel samen met promotionele acties. Zowel KBC, Fortis Bank als Dexia boden tijdelijk hogere aangroeipremies maar bij de grootbanken was het de BBL die de belangrijkste actie lanceerde via een ,,2 plus 2-campagne''. Ook Deutsche Bank, Citibank en Axa hebben zo'n actie lopen.

De BBL laat op basis van voorlopige cijfers een aangroei op het spaarboekje zien van circa één miljard euro. De laatst bekende cijfers, die van november, tonen een spaarvolume van 7,94 miljard euro. Zelfs indien er in december niets zou bijgekomen zijn (wat niet het geval is) tilt enkel de renteberekening al het volume boven de 8 miljard euro.

Van alle grote banken liet KBC de sterkste groei zien met een stijging van 9,6 procent. De beursmalaise plus de succesvolle oktobercampagne (de voortzetting van de klassieke spaarmaand van het vroegere Cera) zorgde voor een instroom van vers geld.

De meest opvallende bank was afgelopen jaar opnieuw het eigenzinnige Argenta. De discussie over het innen van de roerende voorheffing op couponnetjes had blijkbaar geen effect op de trouw van de Argenta-spaarder. Argenta haalde zelfs de Bacob Bank in op vlak van spaarvolume. Argenta is de enige bank die dagvalutering biedt op het spaarboekje. Met een basisrente van 2,75 procent en een getrouwheidspremie van 1,50 procent, biedt Argenta de hoogste rente.

De kleine Finansbank, die in juli 2000 met zeer agressieve tarieven de markt instapte, heeft met een basisrente van 3,1 procent en een aangroeipremie van 1 procent veel van zijn voorsprong kwijt gespeeld. De aangroeipremie van Finansbank is wel doorlopend terwijl bij de andere banken ze in principe eenmalig is.

De schrik om geld te verliezen had ook belangrijke gevolgen voor de sector van beleggingsfondsen die zijn belangrijkste crisisjaar kende sinds de popularisering van het product. Per eind september was de waarde van de beleggingsfondsen met 6 procent gedaald tot 130,82 miljard euro (5.277,2 miljard frank), wat dit product nog altijd belangrijker maakt dan het boekje.

De daling van de activa had alles te maken met de terugval van aandelenfondsen. Door de beursmalaise zakten die in waarde maar beleggers waren ook netto-verkoper van aandelenfondsen. De crisis zorgde vooral voor verschuivingen binnen de sector van beleggingsfondsen. Fimagen (Fortis) bijvoorbeeld stelde voor het hele jaar per saldo toch nog een netto-instroom vast van 3 miljard euro.

Volgens José Andries (Fimagen) kozen de beleggers voor gewaarborgde fondsen, obligatiefondsen en voor conservatieve gemengde fondsen. De meer actieve beleggers bleven na 11 september niet bij de pakken zitten.

Meer defensieve fondsen zoals de pharma, werden verkocht terwijl koopjesjagers de fel in waarde gezakte Nasdaq- en telecomfondsen oppikten waardoor die eerste zelfs positief afsloten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig