![]() |
© ap |
Toch was er in de eerste jaarhelft nog een daling van 2,5 procent. De schok van 11 september, de malaise op de beurzen, enkele gerichte promotieacties voor het boekje en de komst van de euro, gaven de spaarrekening een nieuwe stimulans.
Door de forse stijging in het laatste kwartaal, kwam er voor het hele jaar een toename van goed 6,7 procent op het bord of een aangroei van een kleine 5 miljard euro.
Op de spaarboekjes van de zeven grote banken staat nu 77,3 miljard euro (of meer dan 3.100 miljard frank). Sommige banken stelden vast dat de Belg naar het jaareinde toe zijn schoendoos ledigde en geld op het spaarboekje parkeerde. Vermoedelijk een euro-effect. Of daarbij ook niet-witte fondsen boven water kwamen, is niet duidelijk.
Een deel van het geld kwam volgens bankiers van beleggingsfonden die in aandelen beleggen. De sterke daling van de aandelenfondsen trok de hele sector van beleggingsfondsen voor het eerst omlaag. Er kwam in oktober vrij snel herstel door ,,koopjesjagers'', maar dat zou onvoldoende geweest zijn om het jaar positief af te sluiten.
Bij de individuele banken lieten KBC Groep, BBL, Deutsche en Argenta de sterkste toename optekenen met stijgingen bij hun spaarboekje van 9,5% tot 15%. Argenta onttroonde de Artesia/Bacob-groep.