© ap
BRUSSEL -- De Belgische spaarder heeft afgelopen jaar opnieuw het spaarboekje ontdekt. Na de uitzonderlijke daling in 2000 die zich ook begin vorig jaar doorzette, kozen de Belgen de jongste maanden opnieuw voor het vertrouwd spaarmiddel. Voor het hele jaar toonde het boekje een toename van bijna zeven procent. De spaarder wou een product waarmee hij geen geld kon verliezen.

Begin dit jaar zag het er nog naar uit dat de uitstroom uit het spaarboekje zou aanhouden. In 2000 was nog een daling van zes procent opgetekend, dat was voor het eerst sinds 1993. In de eerste maanden hield de uitstroom aan, maar vanaf het tweede kwartaal trad er herstel op.

Toch was er in de eerste jaarhelft nog een daling van 2,5 procent. De schok van 11 september, de malaise op de beurzen, enkele gerichte promotieacties voor het boekje en de komst van de euro, gaven de spaarrekening een nieuwe stimulans.

Door de forse stijging in het laatste kwartaal, kwam er voor het hele jaar een toename van goed 6,7 procent op het bord of een aangroei van een kleine 5 miljard euro.

Op de spaarboekjes van de zeven grote banken staat nu 77,3 miljard euro (of meer dan 3.100 miljard frank). Sommige banken stelden vast dat de Belg naar het jaareinde toe zijn schoendoos ledigde en geld op het spaarboekje parkeerde. Vermoedelijk een euro-effect. Of daarbij ook niet-witte fondsen boven water kwamen, is niet duidelijk.

Een deel van het geld kwam volgens bankiers van beleggingsfonden die in aandelen beleggen. De sterke daling van de aandelenfondsen trok de hele sector van beleggingsfondsen voor het eerst omlaag. Er kwam in oktober vrij snel herstel door ,,koopjesjagers'', maar dat zou onvoldoende geweest zijn om het jaar positief af te sluiten.

Bij de individuele banken lieten KBC Groep, BBL, Deutsche en Argenta de sterkste toename optekenen met stijgingen bij hun spaarboekje van 9,5% tot 15%. Argenta onttroonde de Artesia/Bacob-groep.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig