Het economische cijfermateriaal dat gisteren in de Verenigde Staten bekend werd gemaakt, was alweer erg grimmig, maar net als donderdag lieten de beurzen zich daardoor niet uit hun lood slaan. Beleggers en analisten blijven rotsvast geloven dat het economisch herstel om de hoek van het nieuwe jaar loert.

In Azië reageerden de halfgeleideraandelen op de berichten dat de chipverkoop in september in een lager tempo is gedaald dan voorheen. Er wordt daarom gespeculeerd op een uitbodeming van de markt. In Japan behoorden Advantest (+6,6 %), Tokyo Electron (+5,7 %) en Kyocera (+3,1 %) tot de grootste stijgers uit de Nikkei. TDK nam echter de leiding met een winst van 12 % tot 6.050 yen, bij een drukke handel. De kwartaalcijfers van de groep waren beter dan verwacht. De spoorwegaandelen verloren terrein nadat de regering het licht op groen had gezet voor de verdere privatisering.

In Europa was er een lichte winst, maar onder meer de oliesector moest klappen incasseren. De Dow Jones Stoxx 50-index steeg met 0,3 procent tot 3.503,24 punten. Over de week verloor de index 2,2 procent, maar sinds het jaardieptepunt van 21 september is er nog 20 procent winst.

De Britse financiële groep Prudential stond voorop in de hitparade met zo'n 6 % winst tot 782 pence. De groep gaat 2.100 banen schrappen en verkoopt een afdeling aan de Zwitserse groep Crédit Suisse. Analisten toonden zich opgetogen over de herstructurering, die volgens hen aangeeft dat Europese bedrijven sneller en beter reageren op economische crisissen dan vroeger.

Ook de voedingsreus Unilever werd beloond voor beter dan verwachte resultaten en een voorspelling van de winstgroei met minstens 10 % voor dit jaar, met 3,5 % winst tot 59,75 euro. De Britse betaaltelevisiezender BSkyB deed er 6,3 % bij tot 794 pence dankzij een sterke omzetstijging. Over de afgelopen week was de mediasector trouwens de best presterende afdeling van de Europese beurs.

In Amsterdam boekte het telecombedrijf Versatel Telecom 13 % winst tot 1,33 euro. Het kwartaalverlies nam af dankzij een kostenbesparingsronde.

De oliesector moest dan weer achteruit onder invloed van de lage olieprijs. BP, dat dinsdag kwartaalcijfers bekendmaakt, eindigde 4,5 pence lager op 553,5 pence. Total Fina Elf verloor 1,1 % tot 152,4 euro en Shell, de moedergroep van Royal Dutch/Shell, raakte 1,3 % kwijt tot 514 pence.

In Londen won Marks & Spencer 1,2 % tot 298 pence. De kledingketen negen Spaanse winkels aan El Corte Ingles. De Duitse staalreus ThyssenKrupp verloor dan weer 2,9 % tot 11,87 euro. Volgens een Duits persbureau zal de groep volgende week een verlies aankondigen voor het vierde kwartaal.

In eigen land werd de Bel-20 ondersteund door Fortis en Interbrew. De financiële groep deed er 1,79 % bij tot 27,29 euro, de brouwer 3,56 % tot 28,8 euro.

Amerika had het even moeilijk na de bekendmaking van barslechte werkloosheidscijfers, maar de hoop op nieuwe renteverlagingen en het economische relanceplan van de regering hielpen de beurs snel overeind. Rond de middag had de Nasdaq een verlies van 1,1 % omgetoverd in 0,4 % winst. De The Dow Jones Industrial steeg met 0,6 % tot 9.317 punten. Sun Microsystems, Microsoft, Home Depot en Wal-Mart waren de belangrijkste stijgers.