LONDEN (reuters) -- De olieprijs heeft gisteren opnieuw een forse duik gemaakt. Hoe zwakker de economie, hoe minder olie verbruikt wordt. De Opec, de organisatie die de belangen van grote olieproducerende landen verdedigt, heeft nog altijd geen antwoord gevonden.

De Brent, dat is de prijs voor een vat ruwe olie, zakte gisteren naar 19 dollar. Dat is de laagste prijs in meer dan twee jaar. De Brent heeft deze week meer dan 2 dollar zien wegsmelten, en meer dan 8 dollar sinds de aanslagen in New York en Washington.

,,Het probleem is tweevoudig', zegt Gary Ross, een analist bij een gespecialiseerd Amerikaans onderzoeksbureau. ,,De verzwakking van de economie dijt uit en raakt veel meer sectoren dan aanvankelijk was gedacht. En tegelijkertijd zijn de olievoorraden geruststellend hoog. Ze liggen zo'n 8 procent boven het peil van vorig jaar.''

Ali Rodriguez, de secretaris-generaal van Opec, liet donderdag weten dat zijn organisatie de productie naar alle waarschijnlijkheid opnieuw zal beperken, deze keer met minstens een miljoen vaten per dag. Als de ministers van Olie op 14 november tot die conclusie komen, is het de vierde productiebeperking dit jaar.

De maatregel zou de totale productie van de tien Opec-leden doen aftikken op 22,2 miljoen vaten per dag. Dat is veel lager dan in de zomer van 1999, toen de vorige grote productiebeperkingscampagne werd aangevat. Toen stevende de Brent af op bijna 10 dollar per vat. Na de maatregel klom de prijs tot boven 35 dollar aan het einde van 2000.

Maar deze keer lijkt de Opec minder succes te hebben. Ten minste een deel van de verklaring zit hem in de houding van drie grote olie-exporteurs, die niet tot het kartel behoren. Mexico, Rusland en Noorwegen hebben eerder al laten weten dat ze hun productie op peil zullen houden, ondanks de maandenlange pendeldiplomatie van leden van het Opec-kartel.