MUNCHEN (reuters) -- Volkswagen, Mercedes-Benz, Opel en BMW geven vanaf deze maand twee jaar garantie op alle nieuwe wagens en auto-onderdelen. En dat twee maanden vooraleer die garantie door de Europese Commissie verplicht wordt gemaakt.

In een gezamenlijke mededeling beloofden de Duitse autoconstructeurs vrijdag dat ze de consumenten niet zullen laten opdraaien voor de meerkosten. Voordien was een garantie van één jaar in Duitsland gangbaar.

Echt vrijwillig is de beslissing niet. De autofabrikanten worden ertoe gedwongen door de Europese Commissie. Die wil de regeling van garanties uniformiseren. Op 1 januari wordt de termijn van twee jaar verplicht.

Dat de Duitsers er twee maanden vroeger mee beginnen, is deels ook ingegeven door eigenbelang. De autobouwers hopen op een positief effect op de verkoopcijfers.

Maar beleggers konden het bericht minder smaken. De aandelen van de meeste Duitse autoproducenten verloren terrein op de beurs van Frankfort, na de bekendmaking van het nieuws. Het aandeel BMW zakte zelfs met 2,7 procent. Maar ook DaimlerChrysler en Volkswagen tikten af in het rood.