WASHINGTON (bloomberg) -- De topconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), later deze maand in Qatar, zal in mineur verlopen. Minder dan 100 Amerikaanse deelnemers zullen de top bijwonen. Aanvankelijk waren meer dan 1.000 Amerikanen ingeschreven.

De top in de Arabische oliestaat moet normaal plaatsvinden van 9 tot 13 november. De Amerikanen laten het massaal afweten, uit schrik voor aanslagen en op aanraden van de Amerikaanse regering. Zelfs van de enkele tientallen overblijvende deelnemers kunnen er nog velen afhaken, denkt Frank Vargo van de National Association of Manufacturers , de Amerikaanse werkgeversfederatie die meer dan 10.000 ondernemingen overkoepelt.

Na 11 september drongen veel WTO-lidstaten erop aan om de top niet in Qatar te laten plaatsvinden. Het olierijke Golfstaatje is volgens Washington een risicogebied, maar volgens de lokale regering zijn de veiligheidsmaatregelen afdoende. De top laten verhuizen zou een affront zijn voor de Arabische wereld, vindt ze.

Ook de Amerikaanse pers zou het kunnen laten afweten. Journalisten werden immers niet toegelaten op een aantal ,,veiligheidsbriefings'' die door de regering werden georganiseerd voor deelnemers aan de top, uit schrik dat de veiligheidsmaatregelen in de pers zouden uitlekken.