BUENOS AIRES (bloomberg) -- De Argentijnse regering is van plan om haar schuldverplichtingen op zeker 95 miljard dollar (105 miljard euro) aan obligaties niet na te komen. Dat is meer dan twee keer het bedrag van de Russische wanbetaling van 1998. Argentinië kondigde een schuldherschikking aan, nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had geweigerd om verse kredieten toe te staan.

President Fernando de la Rua kondigde in een televisietoespraak aan dat de regering volgend jaar 4 miljard dollar op rentebetalingen gaat besparen. Dat gebeurt door bestaande obligaties met een couponrente van 15 procent om te ruilen voor nieuw papier met langere looptijden en een rentevoet van 7 procent.

De regering blijft erbij dat het schuldeisers vrij staat om het nieuwe papier te aanvaarden. Maar als ze dat niet doen, is er geen alternatief. In de ogen van de financiële markten komt het plan daarom neer op een technische wanbetaling, ,,van een omvang die nooit eerder gezien is''. De obligatiemarkt kreeg nieuwe klappen. Het rendement op de richtinggevende Argentijnse FRB-obligatie, die in 2005 vervalt, steeg op de secundaire markt tot meer dan 60 procent.

Met de schuldherschikking hoopt Buenos Aires geld vrij te maken om de economie een nieuwe impuls te geven. Maar de regering loopt het risico op een algemene vertrouwenscrisis. Nieuwe leningen afsluiten in het buitenland zal vrijwel onmogelijk worden, en de vrees voor een devaluatie (nu is de peso gekoppeld aan de dollar) zou kunnen leiden tot een massale kapitaalvlucht. De Argentijnse daggeldrente steeg gisteren naar een recordpeil van 250 procent.

De la Rua beloofde dat de dollarkoppeling overeind blijft en kondigde ook enkele lasten- en belastingverlagingen aan om de consumptie aan te moedigen. De slabakkende economie is immers één van de grote oorzaken van de huidige begrotings- en schuldproblemen.

Het is al de tweede keer in een goede tien jaar dat Argentinië een schuldherschikking aankondigt. Eind de jaren '80 vond er al eens een wanbetaling plaats. In 1992 haalde het land voor 25 miljard dollar kapitaal op met de uitgifte van zogenaamde Brady Bonds, die gedekt werden door de Amerikaanse schatkist.

Ook andere landen, zoals Mexico, maakten gebruik van dergelijke obligaties, maar zij slaagden er in de jaren daarna beter in om hun begroting onder controle te houden.

Buitenlandse banken probeerden vrijdag uit te vissen hoe groot de schade aan hun portefeuilles zou zijn. Maar daarvoor is het wachten tot Buenos Aires met meer details over de brug komt.