BRUSSEL -- Vlaanderen telde eind oktober liefst 17.310 werklozen, of 10,4 procent, meer dan een jaar geleden. Bij de jongeren is de werkloosheid zelfs met meer dan 17 procent gestegen. Er zijn nu 183.928 Vlaamse werklozen.

In september begon de werkloosheid in Vlaanderen voor het eerst in meer dan vijf jaar te stijgen, met 7,6 procent op jaarbasis. Die negatieve trend heeft in oktober (versterkt) doorgezet. En er is weinig beterschap in zicht. De Vlaamse minister van Werkgelegenheid, Renaat Landuyt, wijst erop dat de (vele) aangekondigde bedrijfsherstructureringen nog niet in de werkloosheidscijfers te zien zijn.

Zelfs voor hogeropgeleiden is het moeilijk geworden om een baan te vinden. Bij universitair afgestudeerden ligt de werkloosheid 14 procent hoger dan een jaar geleden.

Het studiebureau Graydon berekende dat er in oktober in België 760 faillissementen werden uitgesproken, een recordaantal. Dit jaar gingen er al 14.900 banen verloren door ruim 5.800 faillissementen.

Ook in de VS doet de arbeidsmarkt het slecht. De werkloosheid steeg er in oktober tot 5,4 procent van de beroepsbevolking, het hoogste peil sinds december 1996. Het verlies van 415.000 arbeidsplaatsen was het grootste in één maand tijd sinds mei 1980.

Van de Amerikaanse centrale bank (Fed) wordt nu een nieuwe renteverlaging verwacht om de VS-economie te stimuleren. Anderhalve week geleden werd de basisrente al verlaagd tot 2,5 procent, het laagste niveau sinds 1962.