Media-Most, het grootste Russische mediaconcern in privé-handen wisselt van eigenaar. Volgens de Britse zakenkrant The Financial Times zou Gazprom, het monopoliebedrijf van alles wat in Rusland met gas te maken heeft, en daarmee 's lands grootste industriële conglomeraat, op het punt staan een controlebelang te nemen in de holding. Media-Most staat naast uitgever van de gezaghebbende krant Sevodnya en een handvol politieke magazines, ook voor de commerciële omroep NTV en een populaire radio-omroep uit Moskou.

Dat zijn stuk voor stuk media die bekend staan om hun kritische houding tegenover het Kremlin, zowel ten tijde van president Boris Jeltsin als onder de heerschappij van de nieuwe Russische president Vladimir Poetin. Hoewel onafhankelijke media in het Rusland van vandaag voorlopig nog een te vleiende term is.

Twee maanden geleden waren de verschillende redacties van Media-Most nog het toneel van een krachtmeting tussen president Poetin en Vladimir Goesinski, de grote baas van het concern en een van Ruslands machtigste oligarchen. Goesinski zelf werd op 13 juni gearresteerd en bijna een maand in een gevangenis van de hoofdstad opgesloten. De aanklacht luidde ,,ontvreemding van staatsbezit'', op grote schaal ontduiken van belastingen, zeg maar.

Poetin ontketende een kleine kruistocht tegen de ,,roverbaronnen'', zoals de oligarchen gemeenzaam genoemd worden, in een poging wat meer greep te krijgen op de nationale begroting. Iets waarop het Internationaal Monetair Fonds nauwgezet toekijkt. Niet alleen Media-Most, maar ook Gazprom en de mijngigant Norilsk Nickel zouden jaarlijks miljarden dollars naar belastingparadijzen versassen, terwijl hun schuld aan de overheid zich tegen een evenredig tempo opstapelt.

Het bericht van de overname is waarschijnlijk het einde van Goesinski als voorzitter van Media-Most. Hij schiet naar verluidt niet al te best op met Rem Vjachirev van Gazprom, dat naast gasproducent zelf eigenaar is van verschillende kranten en nationale televisieketens.

Net als de andere oligarchen heeft Goesinski er een wat vreemde carrière op zitten. In wat toen nog de Sovjet-Unie heette, begon Goesinski als theaterdirecteur. Via een reeks kleine bedrijven -- hij verhuurde onder meer garageboxen -- raakte hij in de financiële wereld verzeild en richtte de Most-Groep op, een holding van bijna vijftig verschillende bedrijven en 14.000 mensen.

Gazprom heeft vandaag al een belang van 14 procent in Media-Most en is de grootste schuldeiser. De verkoop van Goesinski's belang zou het bedrijf waarderen op 2 miljard dollar, zo'n 85 miljard frank. Al benadert 750 miljoen dollar de realiteit wellicht iets dichter, vindt The Financial Times .

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig