Mieke Offeciers
©ep

BRUSSEL -- Mieke Offeciers verlaat binnenkort het Vlaams Economisch Verbond (VEV). Ze zal er als gedelegeerd beheerder worden opgevolgd door Philippe Muyters, die sinds 1997 directeur-generaal van de werkgeversfederatie is. Volgens Offeciers gaat het om een ,,persoonlijke beslissing''. Muyters noemt haar vertrek ,,logisch''.

De 47-jarige Mieke Offeciers-Van de Wiele verwierf nationale bekendheid toen ze in maart 1992, totaal onverwacht, door Jean-Luc Dehaene werd opgenomen in diens eerste rooms-rode regering. Ze werd er minister van Begroting. De CVP had haar uitverkozen als voorbeeld van het vernieuwingsproces dat de partij wilde doorvoeren na de verloren parlementsverkiezingen van 24 november 1991.

Offeciers zou amper een jaar minister blijven en opgevolgd worden door Herman Van Rompuy.

Vóór haar korte politieke carrière werkte Mieke Offeciers al voor het VEV. Ze begon er in 1975 en werd hoofd van de studiedienst in 1986. Haar terugkeer naar de werkgeversfederatie verliep langs de grote poort: ze volgde René De Feyter op als gedelegeerd beheerder.

Zeven jaar later gaat Offeciers er weer weg. ,,Om andere uitdagingen te kunnen aangaan'', zegt ze daarover, zonder verdere toelichting. Mieke Offeciers nam de beslissing naar eigen zeggen ,,al een tijdje geleden, in consensus met beide voorzitters''. Ze verwijst daarbij naar de huidige VEV-voorzitter, Jef Roos, en diens voorganger, Karel Vinck.

Het was onder het voorzitterschap van Vinck dat Offeciers concurrentie kreeg aan de VEV-top. In 1997 werd Philippe Muyters binnengehaald als directeur-generaal. Muyters was zijn loopbaan in 1985 ook bij het VEV begonnen, maar hij verhuisde snel naar Seghers Engineering, om in 1992 topman te worden van de Sociaal-Econnomische Raad van Vlaanderen (Serv), het overlegorgaan van de Vlaamse sociale partners.

Sinds 1997 was Offeciers dus nog wel de interne nummer één, maar was Muyters het aanspreekpunt voor de buitenwereld. Hij en niet Offeciers was de toponderhandelaar met de vakbonden en de Vlaamse regering.

Van bij het begin maakten Muyters en Offeciers de afspraak dat hun duo-leiderschap tijdelijk zou zijn. En dat ,,één van de twee ooit weg zou gaan'', aldus Muyters. Hij vindt het ,,logisch'' dat Offeciers nu weggaat.

Philippe Muyters wil terug naar een ,,eenkoppig leiderschap'' en geeft toe dat dat een leidersduo ,,niet altijd ideaal is voor de organisatie''.

Het VEV gaat dus binnenkort geleid worden door één sterke man, zoals Tony Vandeputte bij het VBO en Kris Peeters bij Unizo (het vroegere NCMV).

Tot haar vertrek behoudt Offeciers al haar bevoegdheden als gedelegeerd beheerder. Dat vertrek is niet voor de eerste dagen. Er valt geen officiële beslissing terzake op de eerstvolgende raad van bestuur, op maandag 5 juni.

Het staat evenwel in de sterren geschreven dat Muyters haar snel gaat opvolgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig