BRUSSEL -- Elex, de meerderheidsaandeelhouder van de op Nasdaq Europe genoteerde elektronicagroep Melexis, brengt nog deze maand 8,65 miljoen aandelen van Melexis op de markt, inclusief een overtoewijzingsoptie van 1,15 miljoen aandelen. Het bedrijf plant ook een dubbele notering op Euronext Brussel.

Met de opbrengst van de publieke aandelenverkoop zal de volledig uitstaande schuld van Elex bij Melexis worden terugbetaald. Financiële analisten hadden al langer kritiek op de financiële verwevenheid van beide bedrijven, die eigendom zijn van zakenman-politicus Roland Duchâtelet.

Aangezien Melexis het terugbetaalde geld niet nodig heeft voor zijn gewone bedrijfsactiviteit, zal het gedeeltelijk aan de aandeelhouders worden uitbetaald in de vorm van een interimdividend van 0,5 euro per aandeel, in de tweede helft van het jaar. Dit komt neer op een totale uitbetaling van 22,8 miljoen euro. De opbrengst van de aandelenverkoop is nog niet bekend, maar tegen de beurskoers van gisteren (7,5 euro) zou het om ongeveer 65 miljoen euro gaan.

De aandelenverkoop heeft betrekking op minimaal 16,4 procent en maximaal 19 procent van de uitstaande aandelen. Als de overtoewijzingsoptie van 1,15 miljoen aandelen volledig wordt uitgeoefend, vermindert het belang van Elex in Melexis van bijna 70 tot onder de 50 procent. Melexis verwacht dat de verhandelbaarheid van het aandeel zal verhogen doordat er meer aandelen op de markt komen. Ook de beursnotering op Euronext, die nog deze maand gepland wordt, moet daartoe bijdragen.

De details van de aandelenverkoop zijn nog niet bekend. De operatie zal worden verzorgd door ING-Barings, met Dexia Securities als co-lead manager en BBL als coördinator voor de verkoop aan het grote publiek.