Het Franse nutsconcern Suez wordt de uitbater van het hele drinkwatersysteem van het Caribische eiland land Puerto Rico. Het gaat om een contract van tien jaar. Met een contractwaarde van 4 miljard dollar (4,5 miljard euro) heeft Suez de grootste waterbeheersopdracht uit de geschiedenis binnengehaald. De Franse nutsgroep is uit op een sterke groei in de watersector, maar de omzet van de eerste drie maanden van 2002 toont nog maar eens aan dat de energiedivisie -- geconcentreerd in het Belgische Tractebel -- een grote rol blijft spelen in de prestaties.

Suez gaat via zijn Noord-Amerikaanse filiaal United Water de drinkwaterproductie en -bevoorrading van heel Puerto Rico uitbaten, alsook de inzameling en zuivering van het afvalwater voor het hele grondgebied. Het eiland telt 4 miljoen inwoners.

Het drinkwatersysteem van Puerto Rico omvat onder andere 133 waterbehandelingsinstallaties, een waterbevoorradingsnet van 12.000 kilometer, een 6.000 kilometer lang rioleringsnet en 68 waterzuiveringsstations. Het waterbeheer in Puerto Rico biedt werk aan zesduizend mensen.

Het Franse nutsconcern maakte gisteren ook zijn kwartaalomzet bekend. De groepsomzet steeg met 9,7 procent tot 11,6 miljard euro. Winstcijfers werden niet gegeven. Suez wees erop dat de omzetcreatie buiten de thuismarkten Frankrijk en België steeg van 51,6 procent tijdens het eerste kwartaal 2001 tot 54,3 procent tijdens het eerste trimester van 2002. Een vergelijking van de bijdragen van de verscheidene divisies toont de overheersende rol van het energiefiliaal Tractebel in de prestaties van Suez. Energie leverde een omzetbijdrage van 7,76 miljard euro of twee derde van de totale omzet. Het energiefiliaal realiseerde met 5,7 procent de sterkste omzetgroei. Water haalde 3,6 procent omzetgroei, milieuzorg 2,7 procent.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.