BRUSSEL -- Ondanks de aanslagen van 11 september die een forse impact hebben gehad op het winterseizoen en de start van het zomerseizoen, spreekt TUI België over een grand cru-jaar 2001 met een omzet van 835 miljoen euro (+ 20 procent) en een operationele winst van 16,7 miljoen euro (+ 125 procent). Alle afdelingen -- touroperating (Jetair, VIP Selection, Seagull, Sunjets en VTB), distributie (TUI TravelCenter en VTB Reizen) en zakenreizen (TQ3 Travel Solutions) -- floreerden.

Het Duitse moederbedrijf Preussag/TUI, de grootste toerismegroep ter wereld, had vorige week al recordresultaten voorgelegd. De Belgische gedelegeerd bestuurder, Annemie Brackx, deed lokaal, waar TUI in omzet net achter concurrent Thomas Cook komt, zo mogelijk nog beter.

TUI België, goed voor 1.150 werknemers, tekent voor 6,5 procent van de totale TUI-omzet (22,4 miljard euro) en met 1,12 miljoen klanten voor 5,1 procent van het totaal.

Jetair en de andere touroperator-merken, goed voor 60 procent van de TUI-omzet, hebben in België een marktaandeel van 36 procent (+ 10 procent). Vooral de doorbraak van de autovakanties viel op. Jetair, dat onder leiding staat van Bart Brackx, wist de marge op te voeren van 1,56 naar 2,86 procent. Ook dit jaar, waarin de toerismemarkt totnogtoe een daling van zowat 12,5 procent optekende tegenover vorig jaar, kon Jetair zijn klantenaantal opschroeven met 1,5 procent.

Luc Wellens, gedelegeerd bestuurder van de zakenreis- en distributie-activiteiten, deed niet onder met een omzet van 376 miljoen euro en een nettowinst van 2,79 miljoen euro. De zakenreisafdeling TQ3 kon de klantenportefeuille fors aandikken tot 1.500 klanten, waaronder kleppers als de Europese Commissie. TQ3 staat nu op twee in zijn marktsegment met een aandeel van 15 procent.

TUI België heeft 78 eigen vestigingen, aangevuld met 26 franchise-kantoren. Dat moet dit jaar aandikken tot 50. De naam VTB Reizen verdwijnt als kantoor en wordt een zuivere touroperator. De drie bestuurders zijn voorzichtig optimistisch voor 2002, ondanks de moeilijke start.