BRUSSEL -- De Zweedse groep Electrolux koopt voor 185 miljoen euro het Belgische bedrijf Diamant Boart, een producent en leverancier van diamantgereedschap voor de bouw- en steenbewerkingssector. Diamant Boart, dat tweeduizend werknemers telt, wordt opgenomen in de divisie werktuigen van Electrolux.

Diamant Boart, met hoofdzetel in Brussel, is een wereldleider in de productie en verkoop van industriële werktuigen en machines voor steenbewerking en het zagen en boren van beton. De onderneming telt zowat 2.000 werknemers en boekte afgelopen jaar een omzet van 280 miljoen euro.

Het bedrijf werd opgericht in 1937 en vervaardigde oorspronkelijk snijmachines met gebruik van boart, een natuurlijke diamant van lage kwaliteit uit de Congolese diamantmijnen. Sinds de jaren zestig heeft de synthetische industriële diamant de natuurlijke diamant verdrongen voor het gebruik in werktuigen en snijmachines.

Diamant Boart werd gecontroleerd door de Generale Maatschappij, via de mijnbouwgroep Union Minière. In 1999 schoof de Union Minière het weinig rendabele bedrijf door naar de Europese durfkapitaalgroep Candover, omdat ze Diamant Boart niet meer tot haar kernactiviteiten rekende. Destijds bedroeg de overnameprijs 126,5 miljoen euro. Candover nam echter ook de schulden mee over. De voorzitter van Diamant Boart is Philippe Bodson, Bernard Goblet is gedelegeerd bestuurder.

Nu verkoopt Candover Diamant Boart op zijn beurt aan de Zweedse groep Electrolux. Electrolux is vooral bekend als producent van huishoudtoestellen, maar de Zweden hebben ook een belangrijke divisie professionele buitenwerktuigen, vooral voor de bosontginning. Het betreft onder meer kettingzagen die verkocht worden onder de merknamen Husqvarna en Jonsored.

Volgens Bengt Andersson, hoofd van de divisie Electrolux Professional Outdoor Products, wordt Electrolux door de overname 's werelds grootste producent van diamantwerktuigen voor de bouwnijverheid en de steenbewerking. Hij noemt Diamant Boart een interessante aanvulling van de activiteiten die Electrolux al had op dat terrein en die goed waren voor een jaarlijkse omzet van 145 miljoen euro.

Electrolux verwacht dat de operationele winst door de aankoop van Diamant Boart met 200 miljoen kronen (21,5 miljoen euro) per jaar zal stijgen. De Zweedse groep haalde vorig jaar een nettowinst van 402 miljoen euro op een omzet van 15,6 miljard euro.