Heel de Neuer Markt, de beurs voor groeibedrijven in Frankfurt, werd gisteren door Intershop naar beneden gestuwd. Intershop is een van oorsprong Oost-Duits informaticabedrijf dat softwarepakketten ontwikkelt voor elektronisch zakendoen en in die sector totnogtoe een van de succesvolste was.

Gisteren moest het bedrijf echter een winstwaarschuwing voor het vierde kwartaal bekendmaken, omdat ,,de klanten trager gespendeerd hebben dan verwacht'', aldus de mededeling. Het bedrijf waarschuwde dat het in het laatste trimester van 2000 een verlies zal moeten optekenen van 30 tot 32 miljoen euro (1,2 tot 1,3 miljard fr.), een flink stuk hoger dan verwacht. De omzet over heel 2000 zal slechts uitkomen op 121 tot 123 miljoen euro, terwijl de verwachting totnogtoe lag op een omzet van 133 tot 143 miljoen euro. Het nettoverlies over het hele jaar gaat oplopen tot 37 á 39 miljoen euro, aldus Intershop.

Bovendien kondigt ook 2001 zich niet zo rooskleurig aan als oorspronkelijk verwacht: de omzet zal ongeveer 20 procent lager uitvallen dan was voorzien. De reactie op de beurs loog er niet om: een val van 65 procent in nauwelijks enkele minuten.

Intershop zet daarmee het jaar voor de Neuer Markt zeer slecht in, nadat ook al de voorbije maanden desastreus waren. De Nemax-50, de belangrijkste index op de Neuer Markt, noteert meer dan 70 procent lager dan zijn piek in maart vorig jaar. Onlangs bezorgde ook het Duitse EM.TV de Neuer Markt een forse dreun, toen bleek dat het topmanagement in het eerste kwartaal van 2000 forse aandelenpakketten hadden verkocht, op een moment dat de beurskoers op zijn hoogste peil stond.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.
  • Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig