LONDEN (bloomberg) -- De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verdiende vorig jaar het meest met het ,,begeleiden'' van Europese bedrijven naar de beurs. Alles samen waren Europese ,,IPO's'' goed voor een recordbedrag van 88 miljard dollar (3.700 miljard frank).

Uit gegevens van Capital Data blijkt dat Goldman Sachs voor 10,7 miljard dollar (450 miljard frank) Initial Public Offerings (IPO's) organiseerde in Europa. De aandelen die de bank naar de beurs bracht, tekenden gemiddeld 20 % verlies op, tegenover 7 % voor de gemiddelde IPO, zo blijkt uit berekeningen van Bloomberg. Een derde van de IPO's van Goldman betrof internetaandelen, wat de slechte prestatie al grotendeels verklaart.

Crédit Suisse First Boston (CSFB) bracht dan weer het grootste aantal bedrijven naar de beurs. De bank boekte bovendien de beste resultaten: een gemiddelde koerswinst van 16 %. Slechts 3 van de 27 aandelen van CSFB waren van internetbedrijven.

Het via de beurs opgehaalde bedrag op ons continent lag 19 procent hoger dan in 1999, en bijna dubbel zo hoog als in 1998. Tel je kapitaalverhogingen mee, dan steeg de verkoop van nieuwe aandelen met 25 procent tot 200 miljard dollar (8.400 miljard frank). Het hoogtepunt was de kapitaalverhoging met 12 miljard dollar van Deutsche Telekom.

Goldman is voor het tweede jaar op rij Europees marktleider met een marktaandeel van 13,6 %. De Amerikanen namen 20 operaties voor hun rekening, waaronder de IPO's van de Duitse chipmaker Infineon en van het Nederlandse internetbedrijf World Online.

Deutsche Bank komt op de tweede plaats met 8,7 miljard dollar aan beursoperaties, of een aandeel van 9,8 %. De aandelen van Deutsche verloren gemiddeld 11,9 %.

Alweer een Amerikaanse instelling, Morgan Stanley Dean Witter, was de derde grootste onderschrijver van nieuwe aandelen (7,7 miljard dollar). De bank bracht onder meer Lastminute.com naar de beurs, één van Europa's slechtste aandelen. Morgan Stanley verzorgde ook de grootste IPO van Europa: die van het Zweedse telecombedrijf Telia, goed voor 8,9 miljard dollar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig