Het nieuwe beursjaar nam gisteren een gemengde start in Azië. De Filipijnse beurs is niet meteen de belangrijkste van de regio, maar kwam in de belangstelling na een weekend van zware bomaanslagen in de hoofdstad Manila.

De beursindex verloor er 3,1 procent, de grootste daling sinds 22 mei. Analisten vrezen dat er nu niet gauw een einde zal komen aan de politieke instabiliteit, die draait rond de afzettingsprocedure van president Joseph Estrada.

Taiwan daarentegen mocht klinken op een winst van 4,1 procent, nadat de president in zijn nieuwjaarstoespraak een opening had gemaakt naar betere relaties met grote broer China.

Ook Korea deed het goed (+3,2 %) nadat de vakbonden hun staking beëindigd hadden bij enkele grote banken. Daarmee ligt de weg naar een bankenfusie open.

Voor Europa bracht de eerste beursdag van 2001 weinig beterschap. De kopzorgen over een vertraging van de economische groei -- in navolging van de Verenigde Staten -- speelden de groeiaandelen parten. De Dow Jones Stoxx 50 index speelde 1,3 procent kwijt tot een goede 4.500 punten. Slechte economische cijfers in de VS lagen aan de basis van de terugval.

France Telecom liet 5,1 procent liggen tot 87,25 euro en was de grootste daler in de Europese sterindex. Alcatel moest 5 procent omlaag naar 57,5 euro. Het Britse Marconi speelde evenveel kwijt tot 683 pence.

De technologie- en internetaandelen hadden gisteren het meest te lijden. Onder meer de chipsector deed het slecht, met verliezen van 9 procent voor ASM Litography en van 8,4 procent voor STMicroelectronics.

In Duitsland kreeg Intershop Communications, Europa's grootste producent van internetsoftware, een mokerslag na het uitbrengen van een winstwaarschuwing. Het aandeel stortte met 70 procent in elkaar en sloot op 10,05 euro. LetsBuyIt.com, een andere internetster van de Neuer Markt , zakte met 75 eurocent of 60 procent tot 0,5 euro. Het was de eerste notering sinds bekend werd dat het bedrijf een gerechtelijk akkoord aanvraagt.

De Neuer Markt Performance Index ging liefst 7,8 procent de dieperik in en bereikte in de loop van de handel het laagste peil sinds december 1998.

In eigen land boekte de Bel 20-index een kleine stijging, maar de diverse aandelen tekenden uiteenlopende prestaties op. Het internetbedrijf Bricsnet verwacht volgend jaar winst te maken en ging op Easdaq 42 procent omhoog tot 5,95 euro.

Gimv werd 4,7 procent duurder tot 50,5 euro dankzij de nakende verkoop van Telenet. Quick dikte 4,5 procent aan tot 19,6 euro. Het ergste van de BSE-crisis is in Frankrijk achter de rug, aldus de hamburgerketen.

Een belangrijke Amerikaanse conjunctuurindex (NAPM) bereikte het laagste peil sinds de recessie van 1990-'91, terwijl de grondstoffenprijzen in de lift zitten. Geen goed nieuws dus voor Wall Street. Daar kwam nog bij dat een analist van Robertson Stephens slechte punten gaf aan EMC, Network Appliance en nog 10 sectorgenoten van de computerbedrijven.

Ook in de Verenigde Staten waren het dan ook bijna uitsluitend de techno-aandelen die klappen kregen. De Nasdaq Composite noteert ruim zeven procent in het rood op 2.275 punten.

De ,,vaste waarden'' van de Dow Jones deden het beter. Die index zakte tot 10.592 punten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig