Gasunie, de grootste Nederlandse distributeur van aardgas, zette het jaar in met financieel feestgedruis. De verkopen stegen het afgelopen boekjaar met liefst 42 procent, liet het bedrijf weten. De gasproducenten hebben vorig jaar hun wagentje handig aan dat van de olieproducenten gehangen, wat resulteerde in een flink hogere aardgasprijs en, ondanks slinkende volumes, in een evenredig hoge kasstroom.

Gasunie was vorig jaar goed voor een omzet van 19,6 miljard gulden, bijna 6 miljard gulden meer dan een jaar eerder. Voor een groot deel een gevolg van de dure olie in het jaar 2000, gaf het bedrijf ruiterlijk toe. ,,Gas volgt olie, zij het met enkele weken vertraging.''

De prijs van een vat ruwe olie steeg vorig jaar met 60 procent. Gemiddeld kostte een vat 28,65 dollar. In 1999 was dat nog 17,94 dollar. De prijs die de gasreus uit Groningen voor een kubieke meter aardgas aanrekende, steeg in diezelfde periode met 50 procent tot 0,27 gulden. Als gevolg daarvan viel het verkochte volume lichtjes terug tot 72,8 miljard kubieke meter van 75,4 miljard een jaar eerder.

Gasunie is, technisch gesproken, een particulier bedrijf. Maar de Nederlandse overheid blijft de grootste exploitant van 's lands gasbel controleren, via de Energie Beheer Nederland, een joint venture van de Nederlandse Staat en de chemiereus DSM, en via een rechtstreekse participatie van 10 procent. De oliegiganten Shell Royal Dutch en Exxon bezitten elk een kwart.

Door de liberalisering van de aardgasmarkt in Nederland kreeg het bedrijf wat klappen in het thuisland. De omzet daalde er met 9 procent tot 36 miljard kubieke meter. Vooral bij grote industriële klanten had de voormalige monopolist het moeilijk. Het marktaandeel in dat segment daalde naar eigen zeggen van 75 procent tot 65 procent. Het netwerk van Gasunie -- een slordige 11.630 kilometer aan pijpleidingen in Nederland alleen -- transporteerde langs de andere kant voor 26 procent meer aardgas van concurrenten.

De exporten daarentegen namen lichtjes toe met 3 procent. De Europese Unie, vooral het mediterrane gebied, is een klant voor om en bij 36 miljard kubieke meter. Maar werken aan pijplijnen in Italië remden de stijging af.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig