BRUSSEL -- Het fel belaagde taaltechnologiebedrijf Lernout & Hauspie moet vandaag proberen de Ieperse handelsrechtbank te overtuigen alsnog het gerechtelijk akkoord toe te staan. Dat akkoord moet het bedrijf de kans geven eindelijk werk te maken van het herstel van de groep.

De rechtbank van Ieper gaat zich vandaag opnieuw buigen over de veelbesproken L&H-affaire. Het verkrijgen van het gerechtelijk akkoord moet het bedrijf in staat stellen om in een herstartpositie te komen.

Na maanden van falend crisisbeleid en smeuïge berichten over fraude -- gevoed door de aanwezigheid van de Libanese Beaulieu-financier Harout Katchadourian -- is L&H nog maar een schaduw van zichzelf. In Ieper is er sprake van een implosie.

Het bedrijf wordt vrijwel volledig geleid vanuit Burlington in de VS. Het nieuwe management bestaat overwegend uit voormalige Dictaphone-mensen rond John Duerden. De medewerkers in Ieper hebben het gevoel wat in de kou te staan. Als de laatste Vlaamse spilfiguren -- bijvoorbeeld Bert Van Coillie (hoofd Onderzoek en ontwikkeling) -- er opstappen, is L&H de facto een Amerikaanse groep geworden. Daardoor zou de vrees dat de Amerikanen proberen L&H over te nemen realiteit worden.

De Nederlander Roel Pieper, die het gros van zijn carrière in de VS doorbracht en de tandem Jo Lernout en Pol Hauspie opvolgde als voorzitter van de raad van bestuur van L&H, ligt allerminst wakker van die gevoeligheden en beschermde Duerden al enkele keren tegen kritiek. Duerden wordt verweten het crisisgevoel bij L&H uit te vergroten en onvoldoende werk te maken van het broodnodige herstel.

Pieper is zelf niet onbesproken na enkele uitschuivers. Hij wordt verweten de relatie met de Belgische bankiers lichtzinnig opgeblazen te hebben en de man heeft er ook een felle botsing in Nederland met auditor KPMG opzitten, de externe controleur van L&H.

De jongste dagen doet Pieper vooral pogingen om de buitenwacht te overtuigen dat bij L&H iedereen op dezelfde golflengte zit. Die sfeer van eensgezindheid moet de rechtbank helpen overtuigen dat er een ploeg staat die het bedrijf door de zware storm kan loodsen.

Na vier maanden falend crisisbeleid is er geen enkele indicatie dat de nieuwe ploeg de taak effectief aankan. Bij L&H sluit men daar vandaag even de ogen voor. ,,De essentie is nu het gerechtelijk akkoord te bekomen om tot een stabiele situatie te komen en werk te maken van het herstel'', luidde het gisteren.

Een eerste poging begin december om het gerechtelijk akkoord te bekomen mislukte omdat het management rond John Duerden een ,,armoedig herstelplan'' had opgesteld. Bij de eerste poging werd het dossier nog aan de rechter gegeven zonder dat de raad van bestuur een inhoudelijke rol had gespeeld. Deze keer hebben -- met name de Vlaamse bestuurders -- het dossier naar zich toegetrokken. De Ieperse handelsrechtbank gaf vorige week al aan dat er deze keer sprake is van een gestoffeerd dossier.

De stoffering heeft alvast weinig te maken met het interne auditrapport waarin sprake is van 3 tot 12 miljard frank aan fouten (verkeerde boekingen tot fraude). Dat rapport werd al bij de eerste zitting van 6 december overhandigd aan handelsrechter Handschoewerker. Het Iepers parket zou het al sinds 23 november in zijn bezit hebben. Zoals bekend adviseerde het parket de vorige keer het gerechtelijk akkoord niet toe te kennen.

Wel nieuw deze keer is het rapport van de voorlopige bewindvoerders. Het rapport, een uitgebreide inventaris, werd opgesteld door vennootschapsspecialiste en Leuvense professor Hilde Laga, accountant Luc Dedecker en bedrijfsrevisor Bert Pouseele. De bewindvoerders werden door Handschoewerker aangeduid op eenzijdig verzoek van Déminor.

De inventaris geeft een idee van het vermogen van L&H. Het betreft zowel bestaande activa als ,,activa in ontwikkeling''. Voor de bewindvoerders was het niet altijd een eenvoudige taak om een reëel beeld te schetsen van de groep. Verschillende sleutelfiguren hebben de groep verlaten en het achterblijvend management in verwarring achtergelaten.

De inventaris geeft ook een idee van welke activa verkocht kunnen worden om de banken, de belangrijkste schuldeisers, (gedeeltelijk) terug te betalen. De bestuurders van L&H hebben in deze fase nog niet aangegeven welke activa ze denken te zullen verkopen. Zo'n detaillering zou er pas komen na het bekomen van het gerechtelijk akkoord.

Het nieuwe verzoek mag dan al ,,gestoffeerd'' zijn, de situatie van het bedrijf is er de jongste weken allerminst op verbeterd. De ploeg rond Duerden en Pieper heeft de afgelopen maanden geen stappen gedaan om het vertrouwen van de omgeving te herwinnen. Klanten en medewerkers haakten in belangrijke mate af. Zelfs als de rechtbank het gerechtelijk akkoord toekent, iets waar wellicht pas vrijdag of maandag over beslist wordt, is het de vraag of die ploeg in staat is het bedrijf te saneren.

Het is ten slotte ook uitkijken naar de houding van de schuldeisers. Deutsche Bank, de kleinste schuldeiser, doet naar verluidt nog altijd moeilijk terwijl ook bij KBC Bank, Fortis en Artesia sprake is van een verstoorde relatie. L&H heeft heel wat herstelwerk voor de boeg.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig