Koopjes
© pb
BRUSSEL -- Op de tweede dag van het nieuwe jaar kuierde het koopvee als een voorlopig nog rustige kudde door de Brusselse Nieuwstraat: de Avenue Louise voor het gewone volk en samen met de Antwerpse Meir zowat het Mekka van de koopjesjager. De winterkoopjes beginnen officieel pas vandaag, 3 januari, maar daar trokken de winkeliers en de kooplustigen zich gisteren niet veel van aan.

,,Tot en met 2 januari is het verboden prijsverminderingen aan te kondigen of te suggereren'', citeert Ronny Lannoo van de zelfstandigenorganisatie Unizo de wet. ,,Korting aan de kassa is altijd mogelijk, het hele jaar door, maar tijdens de sperperiode voor de koopjes mag de winkelier niet met verlies verkopen'', aldus nog de woordvoerder van het vroegere NCMV.

Een uurtje rondlopen in de langste winkelstraat van de hoofdstad leert dat maar een handvol uitzonderingen die regels bevestigen. In City 2 moeten we zelfs heel intensief zoeken naar een winkel die nog niet met kortingen uitpakt. Om uit te komen bij Prémaman waar grote prijskartonnetjes wel al op de babyspulletjes hangen, zij het nog blanco. Andere kledingzaken schamen er zich niet voor om tijdens de laatste dag van de sperperiode al vrank en vrij de koopjes te etaleren. ,,Alles tegen -50 procent'', prijkt op een groot bord bij Etam. Ook Disport kondigt grote kortingen aan. Boetiekjes, lingeriezaken, schoenenwinkels: bijna allemaal proberen ze de klant al voor de officiële koopjesstart binnen te lokken.

En dan zijn er nog de ,,variaties op hetzelfde thema'', of beter: de sluwere verkopers. Zoals die van de klassieke kostuums van Nuage, die met viltstift nieuwe supergrote prijskaartjes beschrijven en etaleren zonder de oorspronkelijke prijs te vermelden. Bij Celio is geen enkele verwijzing naar de koopjes op te merken, maar alle etiketten blijken al overplakt met aanduidingen van lagere prijzen.

Casa werkt wel al met oorspronkelijke, doorstreepte, en nieuwe, lagere, prijzen, maar laat ergens in kleine lettertjes weten dat ,,de kortingen aan de kassa worden verrekend'' -- wat het hele jaar door is toegelaten -- en hoedt er zich voor het woord koopjes te gebruiken. Een andere truc bij schoenenwinkel Mach3 die zonder prijsvergelijkingen te maken wel de melding Crazy Price meegeeft op een kleurig etiket.

De prijs van de braafste winkelketen gaat ontegensprekelijk naar kledingzaak M&S. Op een vluchtig met rode stift beschreven affiche vragen de uitbaters hun klanten om begrip, want ,,de koopjes beginnen pas op 3 januari''.

Of de andere zaken als ,,overtreders'' van de koopjeswet dan niet moeten worden gestraft? ,,De 2de januari is een overgangsdag'', bekent Bruno Andries van de Economische Inspectie. ,,Tussen kerst en nieuwjaar krijgen we wel nogal wat klachten van winkeliers die hun concurrenten al zien uitpakken met prijsverminderingen, en dan treden wij op. Maar een dag voor de eigenlijk koopjes blijft het aantal klachten en vastgestelde overtredingen beperkt. Wij gaan vooral bij het definitieve begin van de koopjesperiode na of de aangekondigde kortingen wel degelijk op de oorspronkelijke prijzen worden toegepast.''

En dus was het gisteren overal al een beetje koopjesdag.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig