HAMBURG (anp) -- Een Franse rechtbank heeft Adidas-Salomon een boete opgelegd van 2,4 miljoen euro (96,8 miljoen frank). Adidas krijgt de boete voor zijn contract met de Franse voetbalbond, die de Duitse sportartikelenfabrikant nagenoeg het alleenrecht gaf de elftallen in de Franse eerste divisie te kleden.

De rechter bleek gevoelig voor klachten van Adidas' concurrenten Umbro en Nike, meldde de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag. De uitspraak kan verregaande gevolgen hebben voor soortgelijke afspraken tussen andere Europese voetbalbonden en sportkledingmakers in Europa en de Verenigde Staten.

In een reactie laat Adidas weten zich nu te beperken tot enkele topteams uit de Franse voetballiga. Volgens woordvoerder Jan Runau van Adidas is aan de bestaande afspraken tussen het bedrijf en de Franse bond een einde gekomen. Ook in de toekomst zal Adidas geen 'monopoliecontracten' meer sluiten, verzekert hij.

Adidas kleedde veertien van de achttien clubs in de Franse eerste divisie. Momenteel heeft het alleen nog Girondins Bordeaux, Olympique Lyon en Olympique Marseille onder contract.

De Duitse sportkledingreus is op de Europese voetbalmarkt in een felle strijd verwikkeld met zijn Amerikaanse concurrent Nike. Dat sloot vorig jaar een megacontract met Manchester United. De Amerikanen voorzien vanaf 1 augustus 2002 de ManU-spelers dertien jaar lang van sportkleding tegen een sponsorbedrag van 19,8 miljard frank.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig