BRUSSEL -- Het Gentse taaltechnologiebedrijf Natlantech start eind deze maand, begin volgende maand een nieuwe kapitaalronde. Het nieuwe taaltechnologiebedrijf is pas sinds vorig jaar operationeel, maar hoopt dit jaar al door te breken.

Natlantech is nog een piepkleine spraakmaker die zich klaar maakt voor een versnelde groei. Achter het bedrijfje, opgericht door Filip De Brabander en Bjorn Dieusaert, gaat zes jaar onderzoek en ontwikkeling schuil, maar de oprichting dateert pas van februari vorig jaar.

Het bedrijf mikt op de toekomstgerichte segmenten van de taaltechnologie, met name het begrijpen van de taal. De meeste simpele taaltechnologie herkent alleen woorden, in een complexere vorm zijn dat zinnen. Natlantech (natural language technologie) heeft de ambitie intelligente dialoogsystemen te ontwikkelen.

,,We stellen nu ons nieuw zakenplan op. Van de huidige zes werknemers willen we tegen eind dit jaar naar dertig gaan, om vervolgens jaarlijks te verdubbelen'', zegt Peter De Cleene, algemeen directeur van Natlantech. Volgens De Cleene moet 2001 het jaar van de commercialisatie worden van Natlantech.

De bijgaande organisatorische groei en marketinginspanning worden gefinancierd met een kapitaalverhoging van rond de 30 tot 40 miljoen frank. Het precieze bedrag wordt in de komende weken bepaald. ProSeed Capital Holdings, een durfkapitaalfonds opgericht door Benjamin Van Oudenhove, heeft al aangegeven de kapitaalverhoging te zullen volgen. ProSeed heeft een portefeuille van enkele tientallen technologische bedrijven. ,,Het bedrijf heeft het potentieel een revolutionaire rol te spelen in de sector'', zei Van Oudenhove gisteren.

Natlantech heeft sinds drie weken een ambitieuze aanwervingsprocedure lopen. Of er ook appetijt is van medewerkers van L&H, wou De Cleene gisteren niet aangeven. ,,De aanwerving is in handen van een extern bureau.''

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig