Allicht het meest tot de verbeelding sprekende scenario bij de chartale omwisseling van frank naar euro is dat waarbij het leger wordt ingezet om geldtransporten en opslagplaatsen van geld te beveiligen. Dat scenario is echter ook het minst waarschijnlijke.

Het uitgangspunt van het overgangsplan is precies dat de omruiling gebeurt met de bestaande logistieke middelen van geldtransport, -opslag en -verdeling. Vandaar dat particulieren niet naar hun bank moeten om geld te wisselen, dat opgepotte geldstukken eerder worden ingezameld (operatie ,,Spaarpot'') en dat er geen haast is om grote biljetten in te wisselen. Dat kan niet beletten dat het in de laatste weken van december en de eerste weken van januari volgend jaar ongewoon druk zal zijn voor geldkoeriers, ordediensten en banken.

Stel dat de geldkoeriers in die periode gaan staken of dat door ongewoon veel sneeuwval of ijzel het wegverkeer uiterst moeizaam verloopt, dan kan men een vlotte wissel in enkele weken tijd wel vergeten. Maar zelfs in die gevallen zal eerder worden geopteerd voor een verlenging van de overgangsperiode, dus tot na 28 februari, dan voor de inzet van het leger.

,,Het leger inzetten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De militairen hebben zelf geen voertuigen die geschikt zijn voor geldtransport'', zegt een betrokkene bij de werkgroep van Binnenlandse Zaken die de veiligheidsaspecten onder de loep neemt. ,,Bovendien blijkt het juridisch niet zo evident te zijn om het leger in te zetten voor taken van binnenlandse ordehandhaving.''

,,Op voorhand is natuurlijk niets uit te sluiten en je kunt altijd rampscenario's bedenken waarbij nood wet breekt, maar erg waarschijnlijk is de inzet van het leger toch niet.''

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig