-- Vanaf wanneer zal ik in euro kunnen betalen?

Vanaf 1 januari 2002 zal u ook cash in euro kunnen betalen. Alle andere vormen van betaling (cheque, overschrijvingen, krediet- en debetkaarten, enzovoort) kunt u nu al in euro verrichten.

-- Hoelang zal ik nog in Belgische frank kunnen betalen?

Tot en met 28 februari 2002 zal u nog met Belgische bankjes en munten kunnen betalen. De periode van dubbele geldcirculatie duurt dus twee maanden. Als alles naar wens verloopt, zal het overgrote deel van de betalingen echter al na twee weken in euro verlopen. Let wel, voor alle niet-cash betalingen houdt de Belgische frank al op te bestaan op 31 december. Overschrijvingen en dergelijke gebeuren vanaf dan nog uitsluitend in euro.

-- Hoeveel verschillende euromunten en -biljetten komen er?

Er worden 8 verschillende munten geslagen met een waarde van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1 en 2 euro. Er komen 7 verschillende biljetten met een waarde van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro.

-- Hoe kom ik in het bezit van euro's?

Voor nieuwjaar 2002 zult u al een eurominikit met muntjes ter waarde van 12,4 euro gekregen hebben, of zult u er minstens een kunnen kopen. Vanaf nieuwjaar wordt u in winkels in principe in euro terugbetaald en uit de geldautomaat zult u nog alleen euro's halen.

-- Hoelang kan ik nog Belgische bankbriefjes en munten inwisselen?

Nog tot het einde van 2002 bij de banken en postkantoren, na die datum alleen nog in kantoren van de Nationale Bank. Daar kunt u muntstukken tot eind 2004 inwisselen, biljetten onbeperkt in de tijd.

-- Is die omwisseling gratis?

Ja, voor zover de tegenwaarde gestort wordt op een bankrekening. De omwisseling van munten en biljetten in Belgische frank tegen munten en biljetten in euro is eveneens gratis tot een bepaald bedrag. Hoe hoog dat bedrag is en hoe dikwijls men tegen dat bedrag zal kunnen wisselen, is nog niet vastgelegd.

-- Kan ik met mijn euro's van hier ook in de andere eurolanden terecht?

Dat is nu precies het grote voordeel van de euro. Of u gaat winkelen in Rijsel of Aken, skiën in Zuid-Tirol of zonnen op de Balearen, u moet geen geld meer wisselen. Let wel, daarmee is niet gezegd dat elektronisch betalen of geld afhalen in het buitenland voortaan niet duurder meer is dan in eigen land. De wisselkosten zijn natuurlijk weggevallen, maar de verwerking van de transactie blijft volgens de banken een hogere kost rechtvaardigen.

-- Is er dan geen verschil tussen ,,Belgische'' euro's en euro's uit bij voorbeeld Nederland, Frankrijk of Portugal?

Op de biljetten is geen enkel verschil, een ,,Belgisch'' eurobiljet is identiek aan een ,,Nederlands'', ,,Frans'' of ,,Portugees'' eurobiljet. De muntstukken daarentegen hebben een ,,Europese'' zijde, die dezelfde is in elk land, en een ,,nationale'' zijde, die verschilt van land tot land. Op de nationale zijde van de Belgische euromuntstukken prijkt de beeltenis van koning Albert. Dat neemt niet weg dat ook de muntstukken in de hele eurozone geldig zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig