Aftellen naar de euro
© ap
BRUSSEL -- Over een jaar lopen we zowel met euro's als met Belgische franken op zak. De grootste geldwisseloperatie uit de geschiedenis zal dan volop aan de gang zijn. Overheid, banken en beroepsfederaties bereiden die operatie zo goed mogelijk voor. Maar ook criminelen.

In de Britse krant The Times waarschuwt Franz-Hermann Brüner, de directeur van Olaf, de Europese anti-fraudecel, voor namaak van euro's op grote schaal. Hij zegt dat er totnogtoe te weinig is gedaan om dat te voorkomen. De invoering van de eurobiljetten kan een harde strijd met de georganiseerde misdaad uitlokken, aldus Brüner.

,,In januari 2002 zal het publiek ineens biljetten en munten gaan gebruiken die tot dan onbekend zijn. Vervalste biljetten zullen minder snel ontdekt worden omdat alles nieuw is. Daarnaast is de markt voor eventuele vervalsers veel groter dan bij de nationale biljetten'', reageert Jan Smets, de Belgische commissaris-generaal voor de euro.

Toch nuanceert hij het risico op fraude: ,,De eurobiljetten zullen de best beveiligde echtheidskenmerken hebben die er ooit gemaakt zijn. En er komt van oktober tot december een grootscheepse mediacampagne van de Europese Centrale Bank die de Europeanen al zoveel mogelijk vertrouwd moet maken met de biljetten en munten. Vanaf juli start er al een opleiding voor bankiers en kassiers over de nieuwe biljetten.''

Yves Timmermans van de drukkerij van de Nationale Bank van België specifieert dat de biljetten niet alleen gedrukt zullen worden op speciaal papier met fluorescerende vezels waarin watermerken en veiligheidsdraden verwerkt zitten. Maar er zullen ook één of twee nieuwe, totnogtoe geheim gehouden, beveiligingsmechanismen in de biljetten zitten. Hij voegt eraan toe dat er voor heel Europa één on line inventaris van gesignaleerde namaakpogingen komt en dat er ook politiecoördinatie komt.

  • Vandaag start de redactie economie met een reeks over de omschakeling van frank naar euro.
  • Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig