AHOLD: Kapitaalverhoging? - ALTADIS: Hogere prijzen stuwen winst - CANARY WHARF: Banken bieden - CORTE INGLES: Winstgroei vertraagt - LAURA ASHLEY: Nederlandse groep koopt Benelux-winkels - PECHINEY: Bod Alcan weer verworpen - RABOBANK: Winst hoger - VIVENDI UNIVERSAL: Entertainment-activa naar NBC?


AHOLD: Kapitaalverhoging?
De aandelen van de Nederlandse kruideniersgroep Ahold stonden gisteren onder druk op de beurs, nadat de Wall Street Journal en de Financial Times hadden geschreven dat het bedrijf een kapitaalverhoging overweegt om zo de schuldenlast van 12 miljard euro te verminderen. Het bedrijf deed de berichten af als speculatie. Donderdag zal de nieuwe topman Anders Moberg voor het eerst zijn strategische visie onthullen op een algemene aandeelhoudersvergadering.


ALTADIS: Hogere prijzen stuwen winst
De Frans-Spaanse tabaksgroep Altadis, eigenaar van de merken Gauloises en Fortuna , heeft in het tweede kwartaal 8,8 procent meer winst geboekt als gevolg van prijsverhogingen. De nettowinst beliep 126 miljoen euro. De omzet nam met een procent toe tot 842 miljoen euro. Altadis voorspelt voor het hele jaar een ,,significante winstgroei''.


CANARY WHARF: Banken bieden
De Amerikaanse zakenbanken Morgan Stanley en Goldman Sachs overwegen een gezamenlijk bod uit te brengen op de Britse vastgoedgroep Canary Wharf dat kantoren ontwikkelt in de Londense Docklands. De familie Glick, met een belang van 14,5 procent de grootste aandeelhouder van Canary Wharf, steunt het voornemen van de twee. Canary Wharf heeft een beurskapitalisatie van 1,5 miljard pond maar noteert onder zijn intrinsieke waarde. Het bod van de twee zakenbanken, die via hun fondsen een vastgoedportefeuille beheren van ruim 50 miljard dollar, toont aan dat de markt gelooft in herstel van de financiële markten. Ook andere partijen zoals Paul Reichmann, voorzitter van Canary Wharf, overwegen een bod.


CORTE INGLES: Winstgroei vertraagt
De winst bij El Corte Ingles, de grootste Spaanse distributiegroep, is afgelopen boekjaar (tot eind februari) met elf procent gegroeid tot 532,6 miljoen euro. Dat is het laagste groeitempo sinds minstens vijf jaar. De keten voelde zo de impact van de dalende consumptie. De omzet steeg met negen procent tot 13 miljard euro.


LAURA ASHLEY: Nederlandse groep koopt Benelux-winkels
De Britse kleding- en interieurketen Laura Ashley verkoopt zijn elf winkels in de Benelux aan de Nederlandse groep Laben Holding. De verkoopssom bedraagt een symbolische 2 euro. Er werd ook een franchise-overdracht overeengekomen voor een periode van vier jaar.

Begin 2003 kondigde Laura Ashley al aan 35 filialen in Europa te zullen sluiten. Oorzaak waren de tegenvallende verkoopcijfers. In België werd één winkel gesloten. De overblijvende drie panden in ons land, in Brussel, Gent en Antwerpen, veranderen nu van eigenaar.

De elf verkochte winkels draaien een jaaromzet van 6,7 miljoen pond (9,6 miljoen euro) en leden vorig jaar een verlies van 2,2 miljoen pond (3,1 miljoen euro).


PECHINEY: Bod Alcan weer verworpen
De Franse aluminiumproducent Pechiney heeft voor de tweede keer een overnamebod verworpen van haar Canadese sectorgenoot Alcan. Die zou graag uitgroeien tot de wereldleider in de sector. Alcan bood deze keer 47 tot 48 euro per aandeel, tegenover 44,43 euro in een eerste bod dat op 7 juli werd uitgebracht.

De raad van bestuur van Pechiney heeft het in een mededeling over een ,,verbetering'' van het eerste bod, maar vindt dat de prijs nog altijd niet de ,,werkelijke strategische waarde'' van Pechiney weergeeft. De Franse groep dringt onder meer aan op een aanpassing van de overnameprijs aan de sterkere dollar, de munt waarin het bedrijf een derde van zijn omzet boekt.


RABOBANK: Winst hoger
De coöperatieve Nederlandse Rabobank heeft in het eerste halfjaar 748 miljoen euro nettowinst geboekt en verwacht voor het hele jaar een ,,duidelijke'' toename van de operationele winst. Die operationele winst steeg in de eerste jaarhelft met zeven procent tot 1,573 miljard euro.


VIVENDI UNIVERSAL: Entertainment-activa naar NBC?
Het ziet er naar uit dat de Amerikaanse tv-zender uiteindelijk de winnaar wordt van de aanslepende soap rond de verkoop van de Amerikaanse entertainmentbelangen van de mediagroep Vivendi Universal. De raad van bestuur zou het bod van NBC vandaag goedkeuren, zeiden bronnen bij het dossier gisteren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig