CLINTON (reuters, eigen berichtgeving) -- Aandeelhouders van WorldCom dumpten gisteren hun aandelen nadat de beurs Nasdaq de groep lieten weten dat ze wellicht op 5 juli haar beursnotering verliest. De banken beschuldigen WorldCom van wanbetaling. Dat brengt het concordaat een stap dichterbij.

De situatie bij WorldCom degradeert in snel tempo. Het telecombedrijf dreigt niet alleen zijn beursnotering te verliezen maar ook zijn kredieten. De beursnotering gaat wellicht vrijdag voor de bijl, heeft Nasdaq laten weten. Waardoor WorldCom naar de ,,pinksheets'' zou verbannen worden, een niet-gereglementeerde markt.

De banken hebben bij WorldCom wanbetaling vastgesteld. De bankiers hebben in totaal voor 4,25 miljard dollar aan kredieten opgezegd. Een lening van 2,65 miljard dollar en een kredietfaciliteit van 1,6 miljard dollar. Volgens WorldCom kwam de mededeling van de banken niet onverwacht. De melding van ,,events of default'' of wanbetaling betekent dat de kredieten onmiddellijk opeisbaar zijn en dat WorldCom gedwongen kan worden bescherming tegen zijn schuldeisers te zoeken (chapter 11 ). De raad van bestuur van WorldCom is gestart met de herziening van de boekhouding voor de periode 1999 en 2000, blijkt uit een melding bij de beurswaakhond SEC.

WorldCom maakte vorige week bekend dat het zijn boekhouding over 2001 en het eerste kwartaal van 2002 voor 3,85 miljard dollar vervalst had. Dat gebeurde door uitgaven (kosten) als investeringen te boeken. Volgens WorldCom, één van de grootste telecomgroepen in de VS, was dat vooral het werk van één man, financieel directeur Scott Sullivan, die prompt de laan uitgestuurd werd. WorldCom heeft circa 30 miljard dollar schulden. ,,Als de banken geen reddingsboei uitgooien, wordt het een faillissement'', zegt Carl Lawrence, gedelegeerd bestuurder van Warwick Capital Management. Een faillissement van WorldCom zou het grootste ooit zijn in de VS en dat van energiehandelaar Enron in de schaduw plaatsen.

Aandeelhouders van WorldCom renden gisteren naar de nooduitgang. WorldCom zakte tot 7 dollarcent en werd het eerste aandeel ooit waarvan er in één dag 1 miljard stuks van eigenaar verwisselden. Dat is méér dan de helft van wat heel Nasdaq in de eerste jaarhelft gemiddeld haalde.

De beurswaakhond SEC heeft een burgerlijke procedure opgestart tegen WorldCom om de precieze omstandigheden te weten te komen die aanleiding zijn geweest tot de mededeling van dinsdag waarin WorldCom bekende gefraudeerd te hebben.

Het auditcomité van WorldCom is voorts een onderzoek gestart naar de manier waarop het bedrijf provisies aanlegde en terugnam over de periode 1999/2000. Spelen met provisies is een vaak gehanteerde techniek om de winst te sturen. Als een bedrijf in jaar X een provisie aanlegt en in het jaar X+1 de provisie terugneemt, is er een dubbel winsteffect doordat een kostenelement in winst wordt omgezet.