ALITALIA: Winststijging van 370 miljoen euro tegen 2004 - CORUS: Verkoop aluminiumdivisie bijna rond - FERRARI: Commerzbank neemt belang van 10 procent - FOCUS WICKES: Blaast beursgang af - NORTHROP GRUMMAN: Neemt TRW over - SONY: Verwacht winst in het eerst kwartaal - UPC: Banken geven opnieuw uitstel - YELL: Gaat niet naar de beurs


ALITALIA: Winststijging van 370 miljoen euro tegen 2004
De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia verwacht dat tegen 2004 de bedrijfswinst met 371 miljoen euro zal toenemen als gevolg van besparingsmaatregelen. In 2002 gaan de Italianen uit van een stijging van 56 miljoen euro, in 2003 van 120 miljoen euro en in 2004 van 195 miljoen euro. In 2001 boekte Alitalia een recordverlies van 907 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij wil voor 1,43 miljard dollar converteerbare obligaties en aandelen aan de man brengen. De Italiaanse overheid neemt van die uitgifte een groot deel voor haar rekening zodat haar belang stijgt van 53 naar 63 procent. De Europese Commissie heeft al laten weten daar geen bezwaar tegen te hebben.


CORUS: Verkoop aluminiumdivisie bijna rond
De Brits-Nederlandse staalgroep Corus spreekt nog met twee kandidaten over de verkoop van haar aluminiumtak. De twee dienen deze week nog hun ultieme bod in. Om wie het gaat, werd niet meegedeeld. De overname zou eind juli bekendgemaakt worden. De verkoop, die 1,3 tot 1,7 miljard euro in het laatje moet brengen, zou de schuldenberg van 2,5 miljard euro deels moeten wegwerken.


FERRARI: Commerzbank neemt belang van 10 procent
De Duitse Commerzbank heeft van de investeringsbank Mediobanca een belang van 10 procent gekocht in de Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari. De Duitse bank betaalde daarvoor 228 miljoen euro. Mediobanca kon naar eigen zeggen om juridische redenen de aandelen niet zelf houden. De Italiaanse bank kocht vorige week 34 procent van Ferrari van Fiat.


FOCUS WICKES: Blaast beursgang af
De Britse doe-het-zelfgroep Focus Wickes gaat voorlopig niet naar de beurs, vanwege het ongunstige beursklimaat. Het bedrijf wou 416 miljoen pond (637 miljoen euro) ophalen. Daarvan zou 190 miljoen pond (292,6 miljoen euro) gebruikt worden om de schuldenberg te verminderen en de keten verder uit te bouwen. De rest zou gaan naar de eigenaars van Focus Wickes, waaronder Duke Straat Capital dat 55 procent in handen heeft van Wickes.


NORTHROP GRUMMAN: Neemt TRW over
De Amerikaanse defensiegroep Northrop Grumman heeft een akkoord bereikt over de overname van TRW, producent van defensiematerieel en auto-onderdelen. Northrop betaalt daarvoor 7,8 miljard dollar. Dank zij de overname versterkt het zijn positie op het vlak van satellietcommunicatie en raketsystemen, en verwerft het naast Boeing, Lockheed en het Britse BAE een topplaats in de ranglijst van grootste defensiebedrijven. Northrop probeert al vier maanden lang TRW over te nemen, maar TRW struikelde over de aanvankelijk geboden prijs van 47 dollar per aandeel of 6 miljard dollar in het totaal. Vorige week heeft Northrop zijn bod dan opgetrokken.


SONY: Verwacht winst in het eerst kwartaal
Het Japanse elektronica- en mediaconcern Sony verwacht in zijn eerste kwartaal een operationele winst te boeken. Sony maakte niet bekend om welk bedrag het precies gaat. De sterk gestegen vraag naar consumentenelektronica en het succes van filmdochter Columbia Pictures zullen volgens Sony voor een positief operationeel resultaat zorgen in het eerste kwartaal. De film Spider Man was alleen al in de Verenigde Staten goed voor een omzet van 400 miljoen euro.


UPC: Banken geven opnieuw uitstel
Het noodlijdende kabelbedrijf UPC krijgt van zijn banken en moederbedrijf United Global Com (UGC) opnieuw langer de tijd om orde op zaken te stellen. Het uitstel van de betaling van rente is met twee weken verlengd tot 15 juli. Gisteren liep een eerdere termijn af.

De rest van het akkoord dat eerder werd gesloten, blijft van kracht. De banken hebben sinds begin maart met UPC de afspraak vooralsnog een krediet van 4 miljard euro niet op te eisen. De banken hebben het recht de leningen, waarvan 3,2 miljard euro is opgenomen, terug te vorderen, als UPC bij andere leningen in gebreke zou blijven. UPC kreunt onder een schuldenlast van 11,2 miljard euro. Om de last te verminderen, werkt UPC aan een plan om obligaties om te zetten in aandelen.


YELL: Gaat niet naar de beurs
Yell, de grootste Britse uitgever van telefoongidsen, ziet af van zijn beursgang, vanwege het slechte beursklimaat op dit moment. Yell had gehoopt om door de uitgifte van nieuwe aandelen 750 miljoen pond (1,1 miljard euro) op te halen. De risicokapitaalverschaffers die momenteel participeren in Yell wilden voor 300 miljoen pond (462 miljoen euro) bestaande aandelen op de markt brengen.