D'IETEREN: Winstwaarschuwing vanwege dalende verkoop - EUROPAY: Fusie met MasterCard afgerond - NEW DISTRIBUTION SYSTEMS: Expansie in Groot-Brittannië - TELENET: Afronding financieringsdeal voor deze week


D'IETEREN: Winstwaarschuwing vanwege dalende verkoop
D'Ieteren, de invoerder van Volkswagen en Audi in België, heeft in het eerste semester 54.860 auto's en bedrijfsvoertuigen verkocht. Dat zijn er 15 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. D'Ieteren verwacht dat zijn marktaandeel in België dit jaar zakt van 19,8 tot 18 procent, en dat de dalende verkoop de resultaten over het eerste halfjaar zullen beïnvloeden. Voor heel de Belgische markt verwacht D'Ieteren dat er dit jaar 5 procent minder auto's verkocht zullen worden.


EUROPAY: Fusie met MasterCard afgerond
De fusie van de Europese betaalkaartenorganisatie Europay, gevestigd in Waterloo, met het Amerikaanse MasterCard is afgerond. Daardoor ontstaat een wereldwijde speler inzake betaal- en kredietkaarten. Door de fusie wordt Europay de Europese poot van MasterCard. MasterCard van zijn kant vormt zich om van een ledenorganisatie naar een aandelenvennootschap.

De fusiegroep telt drie competentiecentra, waarvan twee in Waterloo worden gevestigd: de debetkaarten (Maestro) en de chipkaarten en m-commerce. Het competentiecentrum voor e-commerce en e-business-to-business komt in Purchase (New York).


NEW DISTRIBUTION SYSTEMS: Expansie in Groot-Brittannië
Sainsburys, de tweede grootste Britse supermarktketen, gaat in zee met New Distribution Systems. De eerste volautomatische winkel Shop24 werd vorige maand geopend te Hazel Grove (Manchester). Voor NDS betekent dit de eerste stap buiten het Europese vasteland. Als de winkel een succes wordt, overweegt Sainsburys de Shop24-formule uit te rollen over Groot-Brittannië. Sainsburys bekleedt met een omzet van 29,6 miljard in 2002 en 463 locaties de tweede plaats in de Britse distributie na marktleider Tesco.


TELENET: Afronding financieringsdeal voor deze week
De financieringsdeal voor het Vlaamse telecombedrijf Telenet kan deze week afgerond worden. De aandeelhouders gaan ervan uit dat op 5 juli de definitieve overname-overeenkomst wordt getekend waarbij de gemeenten de kabel verkopen aan Telenet. De aandeelhouders hebben al een overeenkomst over hun respectieve financiële inbreng. De voorbije weken was het vooral wachten op de banken. Die moesten hun eerdere toezeggingen om een krediet van 1,35 miljard euro toe te kennen, nog hard maken. Er zouden nu nog slechts enkele kleine obstakels overblijven. Het bankenkrediet is wel teruggebracht tot 1,25 miljard euro.

De onderhandelingen over de financieringsdeal zijn niet van een leien dakje gelopen. Een eerste aandeelhoudersovereenkomst kwam pas half maart na zeer moeizame gesprekken tot stand. Maar eind mei bleek dat over deze deal opnieuw onderhandeld moest worden. Dat had alles te maken met het bankenkrediet.