DEN HAAG/AMSTERDAM (reuters, anp) -- De Nederlandse telecomgroep KPN is mogelijk geïnteresseerd in het hele Europese netwerk van het failliete KPNQwest. Medewerkers van KPNQwest in Den Haag en Hoeilaart hielden ondertussen het netwerk maandag eerst nog draaiend, maar gisteravond om vijf uur gaven de werknemers in Hoeilaart er de brui aan.

De curatoren van het failliete bedrijf zijn al weken bezig een koper te zoeken voor het hele netwerk. Vrijdag haakten twee belangrijke gegadigden, het Amerikaanse telecomconcern AT&T en investeerdersgroep Trimoteur, af. Daardoor zag het ernaar uit dat het netwerk niet in zijn geheel verkocht zou kunnen worden.

Gisteren bleek dat KPN zich nu aandient als koper van het geheel. Aanvankelijk was de co-stichter van KPNQwest alleen in de markt voor het netwerkdeel in Nederland, België, en Duitsland met verbindingen naar Londen en Parijs. ,,We zijn wellicht geïnteresseerd in het hele netwerk'', aldus de KPN-zegsman.

Curator Jan van Apeldoorn zei nog altijd de verkoop van het netwerk in zijn geheel te verkiezen. KPN had hem nog niet in kennis gesteld van het gewijzigde voornemen.

Trimoteur, een durfkapitaalfonds, had 200 miljoen euro geboden waarvan volgens betrokkenen slechts 60 miljoen euro in cash. Het bod sprong af op de kwestie wie het netwerk zou leiden in de overgangsfase. Ook de banken die het bod van Trimoteur moesten helpen financieren, bleken niet happig.

Ondertussen hielden medewerkers van KPNQwest het netwerk aan de praat. De situatie bleef spannend voor de overblijvers die in Den Haag (ruim vijftig medewerkers) en Hoeilaart (circa veertig mensen) de verbindingen in stand houden. Gisternamiddag liet Hendrik Vermeersch, de vakbondssecretaris van de BBTK, dan weten dat de werknemers in Hoeilaart om 17 uur zouden vertrekken.

Daarmee kwam de operationaliteit van de cruciale Belgische link, het Ebone-netwerk, van KPNQwest, in gevaar. De werknemers die het netwerk nog aan de praat hielden, hadden een contract tot 1 juli.