DOEL (belga) -- Greenpeace-activisten hebben gisteren omstreeks 5.30 uur een van de koeltorens van de kerncentrale van Doel beklommen en daarna een spandoek ontrold waarin ze een oproep deden om de kerncentrales te sluiten. Twee dagen voor een debat in het parlement over kernenergie wilden de actievoerders protesteren tegen wat zij de ,,blijvende discriminatie van hernieuwbare energie'' noemen.

,,Kernenergie houdt het elektriciteitsnet bezet en blijft genieten van tal van voordelen die bijvoorbeeld windenergie ontzegd worden. Pas als deze discriminatie wegvalt, zal het enorme potentieel aan windenergie zich kunnen ontplooien op industriële schaal'', argumenteert Greenpeace.

Electrabel -- de uitbater van de kerncentrale -- wees erop dat de veiligheidsdiensten onmiddellijk hadden opgemerkt dat mensen van Greenpeace zich onrechtmatig op het terrein bevonden en de nodige veiligheidsprocedures in gang gezet hebben. ,,Toen we vaststelden dat het niet om terroristen ging, maar om milieumilitanten, werd onze hoofdbekommernis de actie op een vreedzame manier te laten beëindigen'', verklaart woordvoerster Françoise Vanthemsche. Zij had het wel over een ,,ontoelaatbare actie''. Rond de middag verlieten de actievoerders de koeltoren.